Передплата 2024 «Добра кухня»

Уряд планує відв'язати соцвиплати від прожиткового мінімуму: експерт прокоментував ідею Кабміну

  • 13.10.2019, 14:58
  • 1 050

Міністр соціальної політики Юлія Соколовська запропонувала відв'язати від прожиткового мінімуму в Україні більше 150 видів соціальних виплат і фінансових показників. Винятком будуть лише пенсії і допомога малозабезпеченим сім'ям.

Передбачається, що розмір інших виплат встановлюватимуть абсолютних цифрах щороку при прийнятті бюджету. В цілому це призведе до економії грошей в держбюджеті, вважає виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, пише сайт «Сьогодні».

За його словами, в уряді розуміють, що прожитковий мінімум не є таким за своєю суттю.

«Більш того — ми маємо сьогодні нонсенс, коли Мінсоцполітики щомісяця вивішує на своєму офіційному сайті відповідно до чинного законодавства розрахований прожитковий мінімум, виходячи з фактичної ціни трьох споживчих кошиків, які, власне, і повинні формувати прожитковий мінімум. За їхніми розрахунками, прожитковий мінімум — 4100−4200 грн. І виходить досить цікава річ, коли говоримо прожитковий мінімум — ми не розуміємо, про який конкретно прожитковий мінімум йдеться. Тим більше що є ще розрахунок Федерації профспілок України, прожитковий мінімум у них — 5500 грн. Тому зародилася ідея те, що прописується в бюджеті, не називати „прожитковим мінімумом“. Назвати його інакше», — зазначив він.

В цьому і суть ініціативи — прожитковий мінімум встановлювати відповідно до розрахунку, а в бюджеті закладати умовну суму на компенсацію витрат по існуванню людини, каже економіст.

Таким чином, відв'язуючи виплати від прожиткового мінімуму, держава не зобов'язується виплачувати суму, яка покриває базові потреби людини.

«Коли в бюджеті закладається прожитковий мінімум, тоді всі суми танцюють від прожиткового мінімуму. У чому генеральна ідея? Всі ці соцвиплати мають на меті одне — підтримати людське життя. Це зробити можна тоді, коли ви даєте суму, яка порівнянна з розміром прожиткового мінімуму <…> Цей відрив погубить основну ідею, яка власне і формувалася в процесі установки взаємозв'язку між цими виплатами та прожитковим мінімумом», — сказав експерт.

Нагадаємо, представник уряду у Верховній Раді Ірина Верещук заявила, що Міністерство фінансів має намір протягом 2020 року підвищити розмір прожиткового мінімуму, закладений в законопроекті про держбюджет на наступний рік, вдвічі — майже до 4,5 тис. грн.

Нагадаємо, що в Україні з 1 липня підвищився прожитковий мінімум для працездатних осіб до 2007 грн.

Схожі новини