Передплата 2024 ВЗ

Вісім продуктів, які треба їсти кожного дня, щоб запобігти раку

  • 12.10.2019, 09:58
  • 39K

Мільйони людей щороку дізнаються про те, що хворі на рак. Багато хто з них могли б уникнути цієї долі, якби дотримувались деяких правил харчування.

Вчені до цих пір не дішли єдиного висновку про природу раку, зокрема, про роль спадковості. Досі залишається загадкою, чому деякі завзяті курці помирають від старості в похилому віці, в той час як у молодих людей, що ніколи не тримали цигарку, діагностують рак легенів, пише nv.ua.

Цей і багато інших прикладів свідчать про те, що крім спадковості і прямих факторів (куріння, екологія, шкідливе виробництво тощо) є й безліч інших причин, через які люди хворіють або не хворіють на рак.

Багато вчених схильні віддавати провідну роль харчуванню.

Згідно з деякими дослідженнями, люди, які регулярно вживають в їжу певні продукти, здатні звести ризик виникнення онкологічних захворювань до мінімуму.

Чорниця

Один з найкорисніших видів ягід. Характеризується високим вмістом вітамінів С і К та безлічі інших корисних речовин. Але в чому чорниця не має рівних, так це у вмісті антиоксидантів.

Антиоксиданти нейтралізують вільні радикали, які лежать в основі запальних процесів у організмі. Чим більше в організмі вільних радикалів, тим більше виникнення безлічі руйнівних процесів, зокрема, раку.

Згідно з численними дослідженнями, регулярне вживання чорниці знижує ризик виникнення раку грудей, кишківника, сечового міхура, легенів і шкіри.

Важливо знати, що чорниця не втрачає корисних властивостей при заморожуванні, тож захищати свій організм від раку з її допомогою можна й потрібно цілий рік.

Часник

Про користь часнику відомо з давніх часів. Але про те, що цей продукт може служити захистом від раку, стало відомо порівняно недавно.

Дослідження показують, що в часнику містяться компоненти сірки, які здатні стимулювати імунну систему і підвищувати її здатність знищувати ракові клітини. Зокрема, деякі дослідження показують, що регулярне вживання часнику знижує ризик виникнення раку шлунка в 10−12 разів.

Броколі

Броколі — це суперпродукт (superfood), так медики називають продукти, які володіють фантастичним набором корисних властивостей, і повинні бути включені в раціон будь-якої людини.

У випадку з раком броколі також у перших рядах. Як і часник, броколі містить компоненти сірки, які стимулюють імунну систему. Відповідно до недавнього дослідження вчених з Мічиганського університету, деякі речовини, що містяться в броколі, активно знищують стовбурові клітини, які є основними «цеглинками» для будови злоякісних пухлин.

Головне — не готувати страви з брокколі в мікрохвильовій печі. Відповідно до недавнього дослідження іспанських учених, мікрохвилі знищують до 97% всіх корисних речовин, які містяться в броколі.

Імбир

Згідно з деякими недавніми дослідженнями, імбир показує чудеса в боротьбі з деякими поширеними формами раку. Зокрема, дослідники з університету Мічігану з’ясували, що споживання імбиру призводить до запобігання або уповільнення раку яєчника. В іншому дослідженні американських вчених імбир продемонстрував відмінні результати в запобіганні раку кишечника.

Експерименти на лабораторних тваринах показали, що ракові пухлини різного роду ростуть значно повільніше, якщо в організмі високий рівень бета-іоніну, компонента, який у великій кількості міститься в імбирі.

Горіхи

Горіхи взагалі дуже корисні, а їх деякі підвиди, наприклад, бразильські горіхи, можуть і зовсім вважатися панацеєю від деяких видів раку.

Ці горіхи багаті селеном. Згідно з численними дослідженнями, цей мінерал здатний знищувати ракові клітини і допомагає здоровим клітинам відновлювати пошкоджені ділянки ДНК.

Дослідники з Гарвардського університету спостерігали за 1000 пацієнтів з раком простати на ранніх стадіях і з’ясували, що у чоловіків з високим рівнем вмісту селену в крові, рак прогресував значно повільніше.

Інше велике дослідження, проведене в університеті Корнелла (штат Нью-Йорк), показало, що доза 200 мкг селену на день призводить до зниження ризику виникнення раку простати на 60%, раку кишечника — на 58%, раку легенів — на 46%. А в цілому, рівень смертності від раку у людей, які регулярно вживають продукти, багаті селеном, — на 39% нижче середньостатистичного.

Ківі

Ківі — це вітамінна бомба. В цьому екзотичному фрукті багато вітамінів С і Е, а також міді й безлічі інших корисних речовин, включно з антиоксидантами, незамінними в боротьбі з раком.

І хоча регулярне вживання ківі може допомогти в боротьбі з усіма видами онкологічних захворювань, деякі дослідження свідчать про те, що ківі найефективніший у випадку з раком легенів і шлунка.

Лосось

Згідно з результатами недавнього дослідження австралійських вчених, люди, що вживають лосось не менше трьох разів на тиждень, мають на 30% менше шансів захворіти на лейкемію. Інші дослідження виявляють такий же взаємозв'язок між споживанням лосося та інших жирних видів риби і зниженням ризику виникнення багатьох інших форм раку.

Вся справа в поліненасичених жирних кислотах омега-3. Ця найважливіша для здоров’я речовина в людському організмі не виробляється. Єдиним джерелом її надходження є їжа. Жири омега-3 регулюють кров’яний тиск і рівень кальцію в організмі, знижують ризик виникнення тромбів тощо.

Також вони є відмінною профілактикою онкологічних захворювань, впливаючи на обмін речовин і роботу імунної системи.

І хоча жири омега-3 зустрічаються в багатьох продуктах, найпростішим способом їх отримання є жирні види риби.

Грейпфрут

У грейпфруті в достатку міститься речовина лікопін. Це потужний антиоксидант. І як інші подібні речовини, він успішно протидіє раку.

Так, недавно завершене багаторічне дослідження медиків з Гарвардського університету показало, що чоловіки, які вживали продукти, багаті лікопіном, не менше 10 разів на тиждень, знижують ризик захворювання на рак простати, як мінімум, на 50%. Лікопін також міститься в багатьох овочах і фруктах, наприклад, у помідорах і кавунах, але саме в грейпфрутах його вміст вкрай високий.

Крім того, грейпфрути можуть похвалитися високим вмістом фенолової кислоти, біофлаваноїдів (які перешкоджають виділенню гормонів, що сприяють росту злоякісних пухлин) і різних речовин, які задіяні у виробленні ензимів, здатних запобігати раку.

Схожі новини