Передплата 2024 «Добра кухня»

Суд відновив Богдана в списках партії Порошенка

  • 12.10.2019, 08:57
  • 1 365

Глава Офісу президента Андрій Богдан з принципу вирішив довести, що його незаконно свого часу виключили з виборчого списку БПП. Окружний адміністративний суд Києва погодився з його аргументами.

Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним рішення Центральної виборчої комісії, яка в 2016 році виключила нинішнього главу Офісу президента Андрія Богдана з списку партії Блок Петра Порошенка. Це випливає з відповідного рішення суду, повідомляє DT.UA.

Повідомляється, що на виборах у Верховну раду в 2014 році Андрій Богдан балотувався за партійними списками БПП під номером 74. Тоді в Раду пройшли 64 людини за списками БПП.

У березні 2016 року був прийнятий закон, що дозволяє лідерам партій виключати кандидатів у депутати з виборчих списків вже після виборів. Через місяць БПП виключили Богдана зі списку як людину, яка не бере участь у партійній діяльності. ЦВК прийняла відповідну постанову.

Конституційний суд скасував відповідний закон, і Богдан зажадав від ЦВК відновити його в партійному списку. Комісія відмовила у задоволенні вимог Богдана, пославшись на відсутність необхідного механізму.

Андрій Богдан подав в Окружний адмінсуд заяву в 2018 році. 7 жовтня 2019 року суд постановив визнати незаконним і скасувати постанову ЦВК, а також визнати протиправною бездіяльність комісії в частині відновлення його в списку БПП.

Глава ОП і колишній адвокат Ігоря Коломойського Андрій Богдан вже встиг стати фігурантом низки медіаскандалів. 23 серпня він гуляв на весіллі юриста Андрія Довбенка в курортному місті Сен-Тропе на Лазурному березі Франції. За даними проекту Yanukovychleaks, Довбенко надавав послуги організації Сергія Курченка. ЗМІ називали Довбенка «смотрящим, який «контролює» приватних та державних виконавців Мін'юсту.

За даними Telegram-каналу The Newsroom, серед гостей весілля були також олігарх Павло Фукс; тіньовий господар Одеси Володимир Галантерник; «куратор потоків» в Державній архітектурно-будівельній інспекції Юрій Горовий; депутати від «Слуги народу» Олег Семінський (експартнер Нестора Шуфрича з газовидобувного бізнесу) і Микола Сольський; судді Господарського суду Києва Вікторія Джарти (дочка колишнього «смотрящего» за Кримом часів Віктора Януковича) і Олена Чинчин.

Істеблішмент США вважає Богдана «токсичним». За даними DT.UA Курт Волкер категорично не рекомендував Зеленському призначати Богдана на посаду глави АП. Юрист Дональда Трампа Руді Джуліані стверджував, що дипломати не радили йому спілкуватися з «рішалою» Богданом.

Олександр Данилюк назвав «складні стосунки» з Богданом однією з причин своєї відставки з посади секретаря РНБО. За його словами, у них — ціннісний конфлікт, так як Богдан звик «вирішувати питання».

У Кабміні Миколи Азарова Богдан був радником прем'єр-міністра й урядовим уповноваженим з питань антикорупційної політики. Саме за це його люструвати в 2014 році. За даними KyivPost, в 2010 році Богдан нібито чинив незаконний тиск на суддю КСУ Петра Стецюка, щоб той підтримав рішення, яке дозволило Віктору Януковичу встановити контроль над Верховною Радою q узурпувати владу.

Згідно з законом «Про очищення влади», Андрій Богдан не може протягом 10 років працювати на держслужбі з моменту набуття законом чинності (тобто до жовтня 2024 року). Однак 21 травня Володимир Зеленський підписав указ про призначення Андрія Богдана главою АП.

Схожі новини