Передплата 2024 «Добра кухня»

Антимонопольний комітет оштрафував найбільші тютюнові компанії на 6,5 мільярда гривень

  • 10.10.2019, 17:17
  • 671

«Тедис Україна» був оштрафований на 3,4 млрд грн, а чотири тютюнові компанії на загальну суму 3,09 млрд грн

Антимонопольний комітет України (АМКУ) наклав штраф у розмірі 6,5 млрд грн за антиконкурентні узгоджені дії на чотирьох найбільших виробників сигарет, а також на дистриб'ютора «Тедіс Україна», повідомляється на сайті комітету, передає УНІАН

Згідно з рішенням АМКУ, дистриб'ютор «Тедіс Україна» був оштрафований на 3,4 млрд грн, «Філіп Морріс Сейлз Енд Дистриб'юшн» — 370 млн грн, «Філіп Морріс Україна» — 810 млн грн, «Джей Ті Інтернешнл Україна» — 430 млн грн, «Джей Ті Інтернешнл Компані Україна» — 490 млн грн, «Імперіал Тобакко Продакшн Україна» — 170 млн грн, «Імперіал Тобако Юкрейн» — 290 млн грн, «Бритіш Американ Тобакко Сейлз Енд Маркетинг Україна» — 80 млн грн, «А/Т тютюнова компанія «В.А.Т.- Прилуки» — 450 млн грн.

Антимонопольний комітет зазначає, що аналіз справи підтвердив, що поведінка цих компаній була погодженою, а результатом співпраці з єдиним і спільним для всіх виробників дистриб'ютором на ринку первинного продажу сигарет стало створення і підтримання штучних бар'єрів, які перешкоджали виходу на ринок інших суб'єктів господарювання.

У відомстві нагадали, що в грудні 2016 року АМКУ ухвалив рішення, яким визнав монопольне (домінуюче) становище «Тедіс Україна» на ринку дистрибуції сигарет і за зловживання цим становищем наклав штрафи в сукупному розмірі понад 430 млн грн.

Це рішення оскаржувалось в судах.

«Сьогодні АМКУ виніс друге рішення в цій тривалій історії, цього разу про порушення у вигляді антиконкурентних узгоджених дій на ринку первинного продажу сигарет. Відповідно, відповідачами є й інші учасники — не лише „Тедіс“, а й виробники», — сказано в повідомленні.

Вчора, 9 жовтня, найбільші світові виробники тютюнових виробів заявили про готовність закрити фабрики в Україні в разі законодавчого регулювання торгової націнки на сигарети, яке передбачає встановлення торгової націнки на сигарети для оптової та роздрібної торгівлі на рівні 7% і 13% від максимальної роздрібної ціни.

Компанія «Тедіс Україна» (колишня назва «Мегаполіс-Україна») була створена російським дистриб'ютором «Мегаполіс» у 2010 році. Фактично за півтора року «Мегаполіс-Україна» поглинула всіх інших дистриб'юторів тютюнових виробів в Україні.

Антимонопольний комітет України в жовтні 2015 року розпочав розслідування справи про порушення компанією «Тедіс Україна» конкурентного законодавства й тільки наприкінці грудня 2016 року наклав на неї штраф у розмірі 431,2 млн грн.

Схожі новини