Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Український винахідник створив акумулятор нового типу

  • 10.10.2019, 14:58
  • 1 866

Український винахідник Сергій Камінський заявив, що тестує надефективні і водночас недорогі батареї, які можуть стати заміною літій-іонних

Про це повідомляє «Ліга Tech», передає OBOZREVATEL

За словами винахідника, створений ним матеріал можна буде використовувати в акумуляторах і накопичувачах енергії.

За словами Камінського, створений вуглецевий матеріал є самим енергоємним в світі, проте не э токсичним, оскільки виготовлений з відходів сільського господарства. З наступного року бізнесмен обіцяє почати виробництво акумуляторів нового типу.

«Ми фактично вже виробляємо батареї. В Україні продажі поки не плануються. У нас на кілька років вперед черга з-за кордону. Попередні замовлення — від деяких компаній з Німеччини та ОАЕ», — заявив винахідник.

Камінський також показав порівняльну таблицю своїх майбутніх акумуляторів, порівнявши їх з акумуляторами Tesla. Виходячи з таблиці, український аналог нібито в кілька разів перевершує акумулятор Tesla за кількістю перезаряджень, по швидкості зарядки і за собівартістю.

При цьому Камінський називає класичні акумулятори «хімічним заводом» і зазначає, що в разі пошкодження звичайних батарей люди отримують «пари сірчаної кислоти», при цьому його акумулятор в разі пошкодження «виділятиме водяну пару з іонами йоду».

Свого часу розробник також відзначав, що в травні 2017 року віддав свій матеріал на аналіз в лабораторію Інституту сорбції та проблем ендоекології НАН України (ІСПЕ). Журналісти зв'язалися зі старшим науковим співробітником лабораторії, де отримали відповідь: «властивості вуглецевого матеріалу дійсно вимірювалися в інституті, проте для одного зразка з недостатньою кількістю матеріалу, що призводить до похибки».

«Інститут не проводив вимірювання ємності матеріалу ні в лужному, ні в органічному електроліті. Заявлені питомі енергоємності матеріалу — фантастичні. Не описано, що є катодом, що є анодом. Це не повинно бути секретом. 10 000 циклів — хтось може це підтвердити? І найголовніше: коли у них був час на проведення такого експерименту? «- відзначили в інституті