Передплата 2024 «Добра кухня»

МЗС Німеччини роз'яснило "формулу Штайнмаєра"

  • 09.10.2019, 20:14
  • 550

Міністерство закордонних справ Німеччини заявляє, що незважаючи на погодження так званої "формули Штайнмаєра", важливі аспекти врегулювання на Донбасі сторони залишаються невирішеними.

Про це йдеться у роз’ясненні, яке відомство виклало на своєму сайті, передає Укрінформ.

«Шлях до врегулювання конфлікту в Україні все ще далекий. Багато питань щодо імплементації Мінських домовленостей залишаються відкритими. Зокрема, сторонам конфлікту все ще належить дійти згоди щодо того, чи для проведення виборів мають бути виведені всі іноземні війська з території східних регіонів України, та що саме має включати в себе особливий статус для територій на Сході України», — йдеться у роз’ясненні.

Водночас, наголосили у МЗС Німеччини, домовленість про «формулу Штайнмаєра» є важливим кроком, і це свідчить про те, що «вперті, стійкі дипломатичні зусилля окупаються».

У МЗС зауважують, що у «формулі», яка була запропонована у 2015 році тодішнім міністром закордонних справ, а нині федеральним президентом ФРН Франк-Вальтером Штайнмаєром, йдеться лише про один аспект Мінських домовленостей. Йдеться про послідовність між набуттям чинності законом про особливий статус для непідконтрольних уряду районів Луганської та Донецької областей і проведенням виборів. «Формула» передбачає, що закон про особливий статус тимчасово набирає чинності в день місцевих виборів, а постійним стане після позитивної оцінки цих виборів місією спостереження за виборами ОБСЄ, пояснили у МЗС.

Раніше Голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявляв, що новий законопроєкт про особливий статус Донбасу почнуть розробляти не раніше, ніж відбудеться зустріч у «нормандському форматі».

Як повідомлялося, 1 жовтня Україна на засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську погодила текст «формули Штайнмаєра».

Президент Володимир Зеленський заявив, що «формула Штайнмаєра» і всі пункти Мінських угод будуть розглядатися на саміті «нормандської четвірки».

Водночас ряд українських партій, активісти та громадські діячі виступили з різкою критикою можливості підписання цього плану. Вони вважають, що спочатку має бути виконана безпекова частина Мінських угод. Тобто, виведення військ і контроль над кордоном мають передувати виборам і обговоренню статусу Донбасу.

Схожі новини