Передплата 2024 ВЗ

Як заощадити 30 тисяч гривень на рік на їжі та розумно підійти до купівлі продуктів: майстер-клас

  • 09.10.2019, 09:14
  • 1 080

Звичайна українська родина може заощадити понад 30 тисяч гривень на рік, якщо розумно підійде до купівлі їжі.

Уявіть, що ви приходите з магазину з трьома сумками їжі. Одну з них можна відразу викинути у смітник — адже приблизно такою і буде доля цих продуктів. Якщо вірити дослідженням ООН.

Ми купуємо занадто багато продуктів, які просто не з'їдаємо. Або неправильно їх розкладаємо у холодильнику, забуваємо і викидаємо. На звалища йде мільярд тонн продуктових відходів, пише сайт «Сьогодні».

Кожен з нас викидає 82 кілограми щороку. Звичайна українська родина може заощадити понад 30 тисяч гривень на рік, якщо розумно підійде до купівлі їжі. Як це зробити правильно?

На фестивалі «Нуль відходів» у Харкові багато говорять про переробку та сортування сміття, але продуктів небагато. Є екологічно чистий мед, зефір без цукру, інсталяція з целофану.

Буряк і моркву екологи рекомендують не в салатик, а в пластилін для дітей. Причому туди ж можна і борошно, якщо в ньому жучки завелися.

Крупи — дрібні. Горох — великий. Якщо каші з них вже не звариш, то дітям розвивати тактильні навички — саме т. е.

Масло для фритюру — те, що кухар не викидає ніколи. Його можна продати на технічні потреби. А ось інших відходів українські ресторани виробляють за рік на 120 мільйонів гривень. І не за цінами меню, а за оптовими. Найчастіше псуються фрукти і зелень. Рідше — м'ясо. Виливають навіть «Дайкірі» і «Криваву Мері», якщо готували не для корпоративу, а для дегустації.

Недоїдене клієнтами персонал забирає додому собакам, каже експерт ресторанного бізнесу Ольга Насонова. Ділитися з бідними просто не дозволяють закони.

«Були спроби відправити ці продукти, наприклад, і в притулки для тварин, або навіть у зоопарк. Але офіційно це зробити неможливо. Тому що ці продукти вже зіпсовані. І за нашим законодавством, ці продукти вживатися далі не можна. Нікому», — каже Ольга.

А ось супермаркети можуть ділитися. У світі це називають «фудшерінг». Коли закінчується термін придатності, спочатку трохи скидають ціну. А потім вже ніхто не купує.

Наприклад, одна з торгових мереж віддала малозабезпеченим мільйон одиниць товару.

«Це продукти категорії „Бакалія“, побутова хімія та непродовольча група товарів. Ось, наприклад, ми бачимо кукурудзяну муку. Упаковка пошкоджена, але термін реалізації ще дійсний. І ось такі товари ми передаємо саме на благодійність. Переважно це соціальні їдальні», — розповідає Христина Генсіровська, фахівець з комунікацій торгової мережі.

А бізнесмен Максим Оболтусов поставив по Києву десяток холодильників. Щоправда — непрацюючих. По суті — це просто контейнери, в яких добрі люди залишають продукти для малозабезпечених. Сам Максим сьогодні привіз вафлі.

«Люди кладуть і консервацію, і крупи. Діти приносять бутерброди зі школи кладуть», — розповідає він.

Водночас, сплеску переповнених смітників і помийок варто очікувати на Новий рік. Гостинні українці приготують вдвічі більше, ніж з'їдять. А зараз — не сезон.

Схожі новини