Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Представництво НАТО в Україні підтримало «формулу Штайнмаєра»

  • 08.10.2019, 19:13
  • 788

У представництві Північноатлантичного альянсу (НАТО) в Україні підтримали зусилля, спрямовані на виконання Мінських угод, включно з розведенням військ та погодження «формули Штайнмаєра».

Про це заявив голова Представництва НАТО в Україні Александер Вінніков під час брифінгу у Сєвєродонецьку Луганської області, повідомляє hromadske.

«НАТО повністю підтримує виконання Мінських угод всіма сторонами. Також ми відмітили, що минулого тижня відбулось погодження „формули Штайнмайєра“ у Тристоронній контактній групі. Це може призвести до повної імплементації Мінських угод», — заявив голова Представництва НАТО в Україні.

Він також зазначив, що в НАТО закликають Росію «у повному обсязі виконати свої зобов'язання».

«Ми підтримуємо всі зусилля, які спрямовані на зменшення напруженості та можуть сприяти повному виконанню угод, оскільки це єдиний шлях до політичного врегулювання», — додав Вінніков.

1 жовтня 2019-го президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна погоджується на «формулу Штайнмаєра».

«Формула» дуже коротка і передбачає лише, що окупована частина Донбасу має отримати тимчасовий особливий статус у день проведення на цих територіях місцевих виборів. Якщо ОБСЄ визнає ці вибори демократичними, Верховна Рада має закріпити цей особливий статус на постійній основі.

Про виведення військ та контроль з боку України за кордоном до виборів у формулі не йдеться.

Особливий статус — скорочена назва закону Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, який Рада ухвалила ще в 2015 році і кілька разів продовжувала, востаннє — до 31 грудня 2019 року, однак фактично закон ніколи не діяв.

Закон визначає, що особливий порядок місцевого самоврядування у Донецькій та Луганській областях здійснюють виключно органи місцевого самоврядування, які будуть обрані на позачергових виборах.

У статті 10 закону прописані умови, без виконання яких вибори на окупованих територіях неможливі:

виведення незаконних збройних формувань,
гарантії вільного волевиявлення,
недопущення незаконного втручання у виборчий процес, дотримання принципів політичного плюралізму і свободи агітації.

Водночас Зеленський анонсував новий закон про особливий статус окупованої частини Донбасу.

Схожі новини