Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Сімейний лікар тепер може зробити тест на гепатит

Близько 1,5 млн українців є носіями вірусу гепатиту С

Якщо ви маєте підписану декларацію з сімейним лікарем, можете безкоштовно пройти швидкий тест на вірусні гепатити В та С просто в його кабінеті, повідомляють у Центрі громадського здоров’я. Результати тесту будуть готові уже за півгодини.

«Гепатити небезпечніші за ВІЛ, адже мають більш стійкі віруси, що легше передаються», — кажуть у ЦГЗ. Саме невчасно діагностований гепатит є основною причиною цирозу чи раку печінки, тож таке дослідження на рівні сімейних лікарів допоможе вчасно виявити небезпечний вірус. Тест рекомендують проводити насамперед пацієнтам з групи ризику. До них належать не лише ін’єкційні наркомани чи особи, які перебували у місцях позбавлення волі, а й усі медики, які контактують з чужою кров’ю, а також люди, які отримували донорську кров чи її компоненти. Рекомендують пройти тест і тим, хто має тату чи пірсинг, або проходив медичні та стоматологічні процедури у сумнівних умовах.

Заступник головного лікаря з медичної частини 2-ї міської поліклініки Львова Тетяна Бессараб підтвердила, що сімейні лікарі мають тест системи для проведення експрес-аналізу на гепатит. «Сімейні лікаря мають не лише тести на гепатити, а й на ВІЛ, і навіть на тропоніни, які можуть визначити інфаркт міокарда, — каже Тетяна Бессараб. — Експрес-тести на гепатити та ВІЛ проводять пацієнтам з групи ризику. Але варто пам’ятати, що найкращий захист від цих вірусів — вакцинація. Якщо людина не була вакцинована від гепатиту, зробити щеплення можна у будь-якому віці. До речі, ми також якраз отримали комплексну вакцину від дифтерії та правця для дорослих. Тому тим, хто не робив щеплення від цих хвороб впродовж останніх десяти років, варто звернутись до сімейного лікаря. Вакцина для пацієнтів безкоштовна.

Схожі новини