Передплата 2024 ВЗ

Смачна “Тарілка” для безхатьків

У львівській мерії пообіцяли знайти приміщення площею понад 150 “квадратів”, де зберігатимуть провіант для убогих

Громадський активіст, львів'янин Ростислав Косюра створив у Львові громадську організацію «Тарілка», яка годуватиме безхатченків невикористаними стравами і продуктами з супермаркетів, ресторанів та кафе. Така благодійна практика не нова. Львів’янин запозичив досвід у Німеччини, де мешкав чимало років.

За даними Державної служби статистики України, українці щороку викидають приблизно 7 мільйонів тонн придатних до споживання продуктів, вартість яких — 5,5 мільярда гривень. «У світовому рейтингу Україна за кількістю відходів — на дев’ятому місці, враховуючи, що населення сягає близько сорока мільйонів, — каже ініціатор ідеї харчування безхатьків. — За цим критерієм ми обігнали Німеччину чи Францію, населення яких майже вдвічі більше. Малозабезпечених українців у нас також немало. Коли одні викидають хороші продукти, інші не мають що їсти. Наша громадська спільнота буде збирати по різних закладах їжу і роздавати безпритульним. В одному бістро Львова побачив, що після зміни залишається багато їжі, яку згодом викидають у смітник. Чому б нею не нагодувати потребуючих!».

Ростислав Косюра каже, їжу з супермаркетів та ресторанів щодня забиратимуть волонтери громадської організації. Наразі кількість закладів, які підтримали соціальний проект і віддають харчі, доволі скромна — готель «Леополіс», ресторани — «Кумпель», «Бачевських», супермаркети мережі «Рукавичка» та «Близенько». Активісти «Тарілки» шукають приміщення площею понад 150 «квадратів», щоб звозити туди їжу, зберігати її в холодильниках, а потім роздавати безхатькам. Там також постане кухня і їдальня.

Міський голова Львова Андрій Садовий пообіцяв допомогти з приміщенням, бо бачить у цьому проекті перспективу. «Це унікальний проект для нашого міста, — зауважив Садовий. — Треба подумати, де є вільне приміщення для потреб громадської організації. Приємно, що є люди, які присвячують життя соціальній справі».

Деякі ресторатори «не на диктофон» сказали «ВЗ», що у них практикують безвідходне виробництво, тож їжі на утилізацію залишається мізер. Ініціативу громадської організації «Тарілка» підтримують. Та допомогти з харчами наразі не можуть, бо залишками в кінці зміни годують свій персонал.

Схожі новини