Передплата 2024 «Добрий господар»

Цьогоріч Нобелівську премію вручили за відкриття реакції живих клітин на кисень

  • 07.10.2019, 14:36
  • 586

Нобелівську премію з медицини цьогоріч отримали Вільям Келін, Петер Раткліфф і Грегг Семенца «за відкриття реакції живих клітин на наявність або відсутність кисню»

Вчені відкрили молекулярні механізми, які регулюють активність генів у відповідь на різні рівні оксигену. Вони досліджують, як клітини адаптуються до нового рівня оксигену. Важливість відкриття полягає у тому, що це «один із найбільш життєво важливих адаптивних процесів», який формує базу для розуміння впливу оксигену на метаболізм і психологічну функцію. Це також відкриває шлях для нових стратегій боротьби з анемією, раком та іншими хворобами.

Переможці отримають призову виплату у розмірі 9 мільйонів шведських крон (понад 900 тисячам доларів США), інформує Громадське

Нагадаємо, 7 жовтня, у Швеції стартував тиждень присудження Нобелівської премії.

Протягом наступних днів стануть відомі лауреати Нобелівських премій у такій послідовності:

фізика — 8 жовтня

хімія — 9 жовтня

література — 10 жовтня

премія миру — 11 жовтня

економіка — 14 жовтня.

У 2018-му Нобелівську премію з фізіології й медицини отримали вчені зі США і Японії Джемс Еліссон і Тасуку Хондзьо за відкриття у сфері боротьби з раком. Вони відкрили терапію, яка використовує у лікуванні раку здатність імунної системи людини атакувати клітини ракової пухлини.

Схожі новини