Передплата 2024 «Добре здоров’я»

ДБР «кришує» контрабанду на Одеській митниці, - журналіст

Державне бюро розслідувань забезпечує захист для контрабандної діяльності на Одеській митниці

Як пише Юрій Бутусов у статті на «Цензор.НЕТ», системна боротьба з корупцією у державі не ведеться. Слід віддати належне президентові Зеленському — вертикалі збору хабарів і відкатів немає, ніхто нікого не «заганяє», і це нова для України ситуація.

Поза тим, не вибудовано і системи управління, тому корупція децентралізувалася і перейшла на місцевий рівень.

Отож, яка ситуація з контрабандою на Одеській митниці?

Найбільші обсяги імпорту йдуть саме тут.

З Китаю і Туреччини — морськими контейнерами.

З Туреччини — автомобільним транспортом.

З Китаю — автомобільним транспортом через Європу.

Тут все традиційно — керівництво митниці, як завжди, у руках осіб, призначених ставлеником Гройсмана Олександром Власовим. Власова президент Зеленський змусив звільнитися. А кадри його трудяться далі на головній митній брамі країни. Начальник митниці — Сергій Мартинов, начальник митного поста «Чорноморськ» — Анатолій Меркатун, начальник митного паста «Одеса-центральний» — Олександр Домнич. Найбільші обсяги недостовірного декларування і несплати митних зборів також тут.

Основні оператори з провезення вантажів за «модними» схемами в Одесі:

  1. Вадим Альперін — фігурант кримінальної справи НАБУ, в інтернеті про нього пишуть як про одного з найбільших контрабандистів, який має вплив і зв’язки серед влади вже 28 років.
  2. Орест Фірманюк — як пишуть в інтернеті, один з найбільших контрабандистів за останні 19 років. У приватних розмовах з митниками регулярно киває на тісне спілкування з Олексієм Гончаруком. Фірманюк працює на терміналі «Бонд» поста «Чорноморськ». На терміналі «Бонд» автомобілі з вантажем, підконтрольним Фірманюку, користуються особливою увагою. Фірманюк також один з багаторічних за всіх влад ділків.
  3. Віктор Шерман (працює на терміналі АвтоЗАЗ поста «Чорноморськ»).
  4. Олександр Чудаков — фігурант кримінальної справи СБУ з контрабанди цигарок, за даними з інтернету — довірена особа колишнього першого заступника начальника ДСУ СБУ Кравченка Олександра (працює на терміналі Лиски поста «Одеса-Центральний»).
  5. В’ячеслав Студенець — за даними з інтернету, це зять колишнього прокурора Одеської області Галкіна Олександра.
  6. Влад Берега — у зоні діяльності митного поста «Одеса-Центральний».
  7. Вадим Симонов — представник народного депутата Миколи Паламарчука. Він оператор, а Паламарчук — його зв’язок.
  8. Сергій Чорний — представляє інтереси колишнього начальника управління СБУ в Одеській області.

Звісно, вся ця система без «даху» існувати не може. Ось хто засвітився зараз у справах довкола Одеської митниці:

Державне бюро розслідувань — Моргун (радник керівника ДБР Романа Труби).

Колишній департамент захисту економіки Нацполіції — за даними в інтернеті, це зв’язка Семенцов (начальник управління ДЗЕ НПУ Одеської області) — Целіков (начальник відділу в ДЗЕ НПУ Одеської області).

Департамент організації протидії митним правопорушенням Державної фіскальної служби — Василь Поїзд, за даними в інтернеті, має близькі контакти з одіозним митним генералом часів Януковича — Юрієм Атаманюком.

Схожі новини