Передплата 2024 «Добрий господар»

Ціни ростуть: стала відома причина

  • 06.10.2019, 10:38
  • 1 228

В Україні не зважаючи на зміцнення гривні до долара ціни на продукти не падають, а тільки ростуть. Однією з причин стали ризики, які продавці закладають у вартість товарів

Про це сказано в матеріалі «Сегодня», передає OBOZREVATEL

Експерти відзначають, що в країнах з нестабільною економікою ризики особливо високі, а курс валют нестабільний.

«Ніхто не може зрозуміти, що буде через певний час. А у багатьох відстрочка по платежах на 30, 45 днів. Як можна закладати курс 24 грн, якщо ти не розумієш, яким він буде через цей час, а у тебе маржа 20%? Якщо курс підвищиться, ти можеш весь свій прибуток втратити тільки через стрибок курсу. А якщо курс стане 28, то ти „влетів“ і фактично йдеш з ринку. Бізнес і так навчений за останні роки ризикувати, але ризикує обережно», — пояснив глава Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

За його словами, на долар орієнтуються і українські виробники, причому практично всі.

«Імпортна складова є практично у всіх товарах, зокрема вироблених в Україні. У нас немає нічого, що б було прив'язане виключно до нашої країни. Навіть в українській капусті, причому немаленька. Це добриво, бензин і дизпаливо, посівний матеріал, сільськогосподарська техніка і т. д.», — пояснив експерт.

Відзначається, що зміцнення гривні триває практично протягом усього року, але виробники з продавцями все одно «готуються до гіршого». При цьому Дорошенко запевняє, що при більш високому курсі ціни росли б набагато швидше.

«Ціни ростуть зараз більш повільними темпами, ніж при незмінному курсі, тим більше при зростаючому. Інфляція знижується. Наприклад, за підсумками 2018 року вона була 9,8%, до цього — 13,6%. Основний фактор, який обумовлює зниження інфляції, — це саме міцна гривня», — пояснив Дорошенко. За прогнозами експерта, за підсумками року інфляція в Україні складе 7−7,3%.

Схожі новини