Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Миколаєві встановили еко-рекорд зі збору відпрацьованих батарейок

Миколаївський район Львівської області очистили від понад 100 кг відпрацьованих батарейок та інших побутових хімічних елементів живлення.

Тут у рамках проекту ПрАТ «Миколаївцемент» за підтримки громади встановлено національний еко-рекорд України зі збору відпрацьованих батарейок. Представники Національного реєстру рекордів зафіксували це досягнення в Книзі національних рекордів України.

Рекорд є символічною акцією, яка мала на меті об’єднати та активізувати громаду, владу і бізнес району задля збереження клімату, захисту від забруднення довкілля та раціонального використання водних ресурсів, — вважає голова правління ПрАТ «Миколаївцемент» (Група CRH) Євген Полулєх.

«Ми фокусуємося на ту місцевість та громаду, де здійснюють діяльність наші підприємства. Вже майже чотири роки ми співпрацюємо з владою та громадою Миколаївського району над проблемою очищення ґрунту та водних ресурсів від небезпечних хімічних елементів, разом бережемо довкілля, а отже і здоров’я наших людей», — сказав він.

«Миколаївцемент» реалізує Екологічну програму зі збору та утилізації шкідливих відходів з 2012 року. У 2015 підприємство уклало Меморандум про співпрацю в екологічних заходах з районною та міською владою. На нашу спільну ініціативу щодо збору відпрацьованих малих батарейок відгукнулась вся громада. Для збору батарейок встановили спеціалізовані контейнери у Миколаєві та на території заводу", — розповіла менеджер компанії з охорони навколишнього середовища в Україні Юлія Гіке.

Загалом за вісім років зібрано майже 290 кг відпрацьованих батарейок, а це збережено від забруднення важкими металами приблизно 2 320 га/або 4 640 м³ води. Адже одна пальчикова батарейка забруднює 20 м² ґрунту глибиною 5 м, який на наступні 50 років стає непридатним для сільського господарства через високий вміст важких металів, або це є рівноцінним забрудненню 400 літрів води", — додала вона.

Для учасників заходу організували екскурсію виробництвом, еко-лекції, освітні та творчі майстер-класи для дітей і дорослих, розважальну програму і лотерею з виграшем екскурсії у два замки Львівщини.

Схожі новини