Передплата 2024 ВЗ

Історія воїна АТО, якого всі забули: оголошено збір коштів на допомогу Віталію Федірцану

  • 05.10.2019, 10:16
  • 1 195

Пішов добровольцем, чотири роки воював на сході та після повернення зі звільненого Торецька герой Віталій Федірцан живе на межі бідності та не відчуває підтримки держави, яку так захищав

Про це йдеться у матеріалі «Прямого».

Хутір Мазярка, цієї містини немає навіть на карті і до цієї місцини довелось переїхати колишньому військовослужбовцю. Віталій Федірцан 4 роки воював на сході, на війну пішов добровольцем — як і його батько і двоє братів.

Під час проходження служби Віталій одружився, зараз виховує двох синів. Спочатку подружжя жило у власній квартирі, яку придбало у Торецьку на всі свої заощадження — 40 тисяч гривень. Але потім у місті стало неспокійно.

«Місто залишилось без українських військовослужбовців. І я заходив у магазин… Кожен день мене по два рази били за те, що я розмовляв українською. І потім ми з Настею (дружиною — ред.) спілкувалися, кажу: уяви, якщо мене так б’ють, а коли виростуть наші діти, вони підуть у садочок, і там почнуть діти кричати, що твій папа тут був вбивав наших татів, дідів, бабів», — розповів Федірцан.

Тоді вирішили залишити Торецьк, квартиру продати всього 16 тисяч гривень. Цих грошей вистачило лише на стареньку хату на хуторі. У новому помешкані немає умов для нормального життя і виховання дітей. До найближчого магазину — 3 кілометри, а до міста — більше години їзди.

Наразі Віталій шукає роботу, а ще розраховує на підтримку держави, адже після військової служби у нього погіршилось здоров’я — вирізали легеню, тому ветеран розраховував на військову пенсію.

«Коли я проходив військов-лікарняну комісію у Львові, то лікар одразу сказав — хочеш отримувати 240 тисяч, то даси мені 10 тисяч, і я тобі усе напишу. Але таких грошей тоді не було», — розповів Федірцан.

Проте на життя Віталій не нарікає, сподівається на добрих людей і власні сили, зараз намагається хоч якось підготувати будинок до зими. Також шукає юристів, які б допомогли б отримати пенсійні виплати передбачені законом.

Охочі допомогти Віталію Федірцани можуть перевести йому кошти за цими реквізитами:

Номер картки: 5167 4901 3540 4946 (Ощадбанк). Власник карти — Анастасія Федірцан, дружина ветерана АТО Віталія Федірцана.

Схожі новини