Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Жінок ґвалтували мертвими: на Рівненщині знайшли поховання жертв НКВС

  • 05.10.2019, 08:58
  • 1 075

У Дубно на Рівненщині дослідили масове поховання жертв НКВС, знайдене на території військової частини

Завдяки документам історики встановили, що вбиті — українці та німці. Дітей серед них немає, повідомляє Газета.ua з посиланням на «Радіо Трек».

«Нам вдалось встановити деякі імена та прізвища. Поки не можемо їх називати, адже до 8 жовтня тривають деякі експертизи. Розкопками займались історики меморіально-пошукового центру „Доля“, як тільки вони нададуть усі документи — ми розкажемо подробиці. Зараз лише можу підтвердити, що у вівторок, 8 жовтня, об 11:00 на Семидубському кладовищі відбудеться жалобний захід „Коли ви вмирали, вам дзвони не грали“, де буде і мітинг-реквієм, і поминальна служба. Кожні рештки будуть в окремій домовині, тобто буде 29 домовин», — повідомила начальниця відділу з питань внутрішньої політики та зв'язків із громадськістю Дубенської міської ради Ерна Шевчук.

Розшукали німецький документ від 1 липня 1941-го «Розстріл комісарів НКВС і партійних функціонерів, а також доповідь про розстріл органами НКВС 400 етнічних німців і українців у в'язниці м. Дубно».

«Варто особливо відзначити, що вдалося встановити сліди зґвалтування щонайменше в однієї ув'язненої жінки, яка серед інших дев'яти жінок була зґвалтована, вже перебуваючи розстріляною. Про це свідчить те, що нижня частина живота у жінки була оголена, одяг був задертий догору, ноги розсунуті під кутом, характерним для здійснення статевого акту, а в піхві були знайдені сліди сперми. Про те, що жінку зґвалтували вже після розстрілу, свідчить положення ніг — якби її розстріляли після статевого акту, то ноги б прийняли зовсім інше положення, характерне для смертельної агонії», — пишуть німці.

Останки перепоховають 8 жовтня.

Схожі новини