Передплата 2024 «Добрий господар»

Заява США в ОБСЄ: до виборів на Донбасі Росія має вивести війська і розформувати бойовиків

  • 04.10.2019, 16:25
  • 555

До місцевих виборів на сході України Росія має виконати свої безпекові зобов’язання в рамках Мінських угод, зокрема виведення своїх сил, роззброєння та розформування незаконних збройних формувань у "Л/ДНР".

Про це заявила заступниця політичного радника місії США при ОБСЄ Лейн Дарнелл Баль під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні, повідомляє Укрінформ.

«Наша увага має зоседедитися на безпеці. Ми закликаємо Росію виконати свої зобов'язання в рамках Мінських угод, включаючи повне дотримання режиму припинення вогню, виведення своїх сил та припинення підтримки, роззброєння та розформування незаконних збройних формувань у так званих народних республіках, перед тим, як просуватися з місцевими виборами на сході України», — заявила американський дипломат.

У місії США при ОБСЄ заявили, що останні події на сході України обнадіюють. Після встановленого режиму припинення вогню 21 липня загальний рівень насильства знизився, сторони розпочали довгоочікуваний ремонт пішохідного мосту в Станиці-Луганській, також є прогрес у розмінуванні. «Ми також вітаємо нещодавній діалог між Україною та Росією та сподіваємось на подальшу деескалацію конфлікту, починаючи з розведення сил у Золотому та Петрівському 7 жовтня», — повідомила Лейн Дарнелл Баль.

Під час засідання в місії США при ОБСЄ ще раз наголосили на повній підтримці Вашингтоном суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи її територіальні води.

«Ми приєднуємось до наших європейських та інших партнерів, підтверджуючи, що наші пов’язані з „Мінськом“ санкції проти Росії залишатимуться в силі, допоки Росія повністю не виконає свої мінські зобов'язання. Окремі санкції, пов'язані з Кримом, залишатимуться в силі, поки Росія не поверне Україні повний контроль над півостровом», — підкреслила дипломат.

Нагадаємо, 3 жовтня Президент Володимир Зеленський пояснив українцям останні дії влади щодо врегулювання конфлікту на Донбасі, зокрема стосовно «формули Штайнмаєра».

Раніше, 1 жовтня, Зеленський заявив, що Україна погодила текст «формули Штайнмаєра». За його словами, вона передбачає схвалення в Україні тимчасового закону про особливий статус Донбасу, який стане постійним за умови, якщо ОБСЄ визнає місцеві вибори на цих територіях демократичними.

Водночас ряд українських партій, активісти та громадські діячі виступили з різкою критикою можливості підписання цієї «дорожньої карти». На їхню думку, спочатку має бути виконана безпекова частина Мінських угод. Тобто виведення військ і поновлення контролю України над кордоном мають передувати виборам і обговоренню статусу Донбасу.

Схожі новини