Передплата 2024 «Добра кухня»

Розповідають галицькі німці…

Львів’янка Олена Серпень зібрала унікальні факти про німецькі поселення на Галичині

11 листопада в Обласній бібліотеці для юнацтва ім. Романа Іваничука у Львові відбудеться презентація унікальної книги Олени Серпень «Розповідають галицькі німці». Жінка, яка, до слова, певний час працювала журналісткою, зібрала рідкісні архівні дані про життя та побут німців, які жили на Галичині. У книзі є не тільки історичні дані, а й розповіді нащадків героїв того часу. Напередодні презентації львів’янка ексклюзивно розповіла «ВЗ» про роботу над книгою, про імідж України закордоном та про важливість історичної пам’яті.

— Як виникла ідея написати книгу?

— Цю книгу я не планувала писати, але так сталося, що після виходу статті у місцевій газеті «Scwäbische Post», де я розповіла про мою туристичну розважальну подорож дорогами німецьких поселень на Львівщині, до мене стали звертатися нащадки галицьких німців. Вони ділилися історіями власних родин і хотіли, щоб я дізналася більше про їхніх предків галичан. Поступово я накопичивула матеріал. Мені до рук потрапили збірки журналу Товариства галицьких німців за сім десятиліть, починаючи з 1946 року. Вивчаючи матеріали журналу, я захопилася історіями про Львів, Галичину та галицьких німців. У кожному розділі розміщені матеріали від різних оповідачів. Деякі розповіді містять чіткий фактаж, перелічують історичні дати та події, інші оповіді нагадують листи до рідних і є дуже емоційними та драматичними за змістом. Це документальна розповідь про життя і долі етнічних німців нашого краю, а також мої коментарі і історії знайомства з нащадками галицьких німців в Німеччині.

— Як писали книгу, не маючи письменницького досвіду?

— До написання книги ставилася як до написання новин — робила репортажі з минулого, репортажі з сучасності, збирала до купи документи, спогади очевидців, фотографії з приватних архівів, давала коментарі як людина здивована власними знахідками. Моя розповідь про етнічних німців в Галичині — це крапля в морі, якщо дивитися на німецькомовний інформаційний простір — і в Австрії і в Німеччині добре знають про життя німців на східних теренах Європи, про їх трагічні долі після закінчення Другої Світової війни.

— Чи буде продовження книги?

— Планую доповнити книгу деякими важливими главами, наприклад, хочу розповісти про єврейську Галичину і євреїв як сусідів українців та німців, їх взаємовідносини. Хочу умістити тут інші, вже перекладені статті, які не увійшли до першого видання. І, звичайно, хотілось би розширити географію і розказати про інші села та містечка, які були засновані та заселені німцями, а їх біля 300!

Схожі новини