Передплата 2024 ВЗ

Як поранені фронтовики можуть захистити своє право на статус особи з інвалідністю?

У військовому госпіталі Львова на ці теми консультують фахівці львівської юстиції

До редакції «ВЗ» звернувся львів’янин Дмитро Стецик, який тривалий час служив в АТО. Хлопець у відчаї: отримав на фронті поранення, але безрезультатно оббиває пороги владних кабінетів, щоб оформити документи на статус особи з інвалідністю…

Телефоную по коментар до керівника Головного територіального управління юстиції у Львівській області Миколи Станіщука. Чиновник сказав, що у військовому госпіталі Львова працює громадська приймальня львівської юстиції, де фахівці консультують фронтовиків, радять, як юридично правильно оформити документи про статус інваліда. За словами пана Миколи, проблема, з якою звернувся АТОВець до журналістів ВЗ", — не нова. Статистика не надто втішна: 20−30% фронтовиків не можуть добитися статусу особи з інвалідністю. Частково — через незнання законодавчих нюансів та бюрократію. Бувають випадки, каже керівник львівської юстиції, що фронтовики втратили частину документів про службу в АТО.

Керівник Головного територіального управління юстиції у Львівській області Микола Станіщук
Керівник Головного територіального управління юстиції у Львівській області Микола Станіщук

«Для отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни необхідно звернутися до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації із заявою та довідкою медико-соціальної експертної комісії про групу та причину інвалідності, — сказав „ВЗ“ Микола Станіщук. — Фронтовикам, які отримали в АТО певні поранення видають спеціальне посвідчення з написом „Посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни“ та нагрудний знак „Ветеран війни — особа з інвалідністю“. Це дає перепустку для соцпакету — право на відпочинок, першочергове право на працю, додаткову відпустку, пільговий проїзд у громадському транспорті».

Хто може претендувати на статус особи з інвалідністю? Головний юститор Львівщини відповів, що не усі «охочі», у законодавстві є певний перелік і вимоги. Зазвичай це захисники України, які отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, отриманих під час безпосередньої участі в АТО, заходів щодо національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях. «На статус мають право військовослужбовці Збройних Сил, Національної гвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби, Держспецтрансслужби, військовослужбовці військових прокуратур, поліцейські, — зазначив Микола Станіщук. — Також працівники підприємств, установ, організацій, які залучалися до АТО, добровольці, зокрема фронтові волонтери…».

Схожі новини