Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Довша відпустка, спрощене звільнення та скасування трудових книжок: В Україні планують міняти трудове законодавство

  • 01.10.2019, 10:58
  • 1 142

Парламент та уряд ініціювали зміну до Трудового кодексу України. Конкретного та остаточного тексту поки що не представили. Але вже зробили гучні заяви, зокрема про полегшену процедуру звільнення працівника, нові соціальні гарантії, доцільність трудової книжки тощо.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Український трудовий кодекс — це ціла книга із положеннями на 340 сторінок. Їх приймали понад 50 років тому. А робочі тенденції за цей час значно змінилися. І навіть деякі правки останніх років суттєво його не поліпшили, пояснюють в уряді.

Наприклад:

— нині відпустки передбачено 24 дні. А в більшості європейських країн — 28, відпустку хочуть збільшити;

— понад 40 робочих годин на тиждень — заборонено. Обмеження хочуть зняти. Щоби за бажання працювати скільки потрібно та офіційно, а не тіньово, як раніше;

— трудова книжка піде в небуття, ії функцію виконуватиме код платника податку.

Але чи не найбільше дискусій щодо спрощення створення та ліквідації робочого місця.

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов у своєму кабінеті саме розбирає стоси документів. Каже, є можливість електронного ведення паперів, але поки що слід дублювати паперово. Бо за трудовим кодексом, звільнити державних кур'єрів не має права.

«Я не можу його звільнити, він має десь отримати таку ж роботу. Це ж погано, погано для розвитку», — каже Милованов.

Тому спрощене звільнення працівника, як і його взяття на роботу — одна з головних, запланованих, новацій.

«Завжди Радянський союз захищав людину: у тебе є право працювати, і тебе просто так не можна звільнити. Що потрібно насправді зробити — це допомогти вам знайти кращу роботу. Швидше. Тому ми і фокусуємося на тому, що людина повинна швидше знайти роботу», — пояснює міністр.

А не триматися за місце. Та в профспілках із цим різко не згодні.

«Окей, ти сьогодні працюєш. На другий день приходиш — уже твоє робоче місце ліквідоване. Це ж не стабільна держава», — говорить голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

Погіршить ситуацію, вважають, і анонсовані середньострокові чи короткострокові робочі контракти. Які нині діють тільки для держслужбовців, а можуть отримати всі.

«Ти можеш психічно просто захворіти. Бо ці короткострокові контракти можуть бути і на місяць, і на два. Ти знаєш, що над твоєю головою висить контракт», — говорить Волинець.

Геть іншої думки голова парламентського комітету з питань соцполітики Галина Третьякова. Каже, такі контракти потрібні в сучасних реаліях. Зокрема для тих, хто працює вдома або на фрілансі. Бо в старому кодексі не передбачено, а відтак ця робота не оподатковується і не фіксується стаж. Роботодавець мусить повністю змінити принцип формування робочого місця.

«Там і охорона праці, і безпечні умови, там гігієна. У нас немає до неї вимоги, є тільки вимоги на наявність молока і мила, і не маємо вимог до туалетів. Роботодавець, який закуповує робочу силу, включає створення благ. Що саме: оплата проїзду, переїзду, місця для паркування автівки. Це пенсійне додаткове забезпечення», — говорить Галина Третьякова.

Звучить ідеально і реалістично, запевнили журналістів. От тільки конкретного часу на втілення цього не назвали. Хіба не більше як строк роботи обраного уряду та парламенту. За цей час розраховують створити понад мільйон робочих місць. При нинішньому безробіттю в півтора мільйона людей, згідно з даними Мінфіну. Конкретного тексту нового трудового кодексу ще немає. Тому дискусії з роботодавцями та профспілками ще тривають.

«Ми там не бачимо, що має бути відкладення на забезпечення себе житлом», — каже Михайло Волинець.

Чиновники обіцяють урахувати схожі зауваження. І обіцяють конкретнішу дискусію після того, як з'явиться новий кодекс.

Схожі новини