Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Зеленського закликали відреагувати на агресивну поведінку Мендель

Президента України Володимира Зеленського закликали відреагувати на перешкоджання роботи журналістів з боку співробітників Офісу Президента у зв’язку з діями прессекретаря Глави держави Юлії Мендель.

Звернення української медіаспільноти оприлюднив Інститутом масової інформації.

«Медіарух та інші представники медіа висловлюють стурбованість через нову тенденцію в поведінці працівників Офісу Президента з журналістами», — йдеться у зверненні.

Так, за інформацією, оприлюдненою ІМІ, щонайменше троє журналістів українських та іноземних медіа повідомили, що нещодавно зіткнулися з «неетичною та агресивною поведінкою прессекретарки президента Юлії Мендель, яка відштовхувала їх, в т. ч. щоб обмежити можливість поставити Президентові запитання».

Це, зокрема, були Наталія Шимків з «Лівого берега», Крістофер Міллер і Сергій Андрушко з «Радіо Свобода».

«У згаданих випадках дії щодо обмеження доступу журналістів до Президента вчиняли не працівники державної охорони, що свідчить про відсутність загроз його безпеці, а саме прессекретарка Президента Юлія Мендель. Подібні дії можуть бути розцінені як такі, що мають ознаки перешкоджання законній професійній діяльності журналістів», — заявляють в ІМІ.

Також увагу Президента звернули на те, що відкрите спілкування з журналістами — це не лише ознака демократичності влади, а й її обов’язок.

«З огляду на повторюваність випадків неетичного поводження з журналістами з боку працівників Офісу Президента та депутатів фракції „Слуга народу“, ми закликаємо команду Зеленського до налагодження більш конструктивних взаємовідносин з медіа. Ми змушені відзначити, що реакція представників влади на попередні інциденти свідчила про неповне розуміння ними ролі незалежних медіа в суспільстві та про недостатню готовність до нормалізації стосунків із журналістською спільнотою. Ми закликаємо Президента України Володимира Зеленського особисто публічно відреагувати на загрозливу тенденцію перешкоджання роботі журналістів та медіа з боку працівників Офісу Президента», — сказано в зверненні.

Також повідомляється, що заяву підтримали журналісти Олексій Мацука, Наталія Лигачова, Тетяна Трощинська, Оксана Романюк, Світлана Остапа, Галина Петренко, Валерій Калниш, Гайгисиз Гелдієв, Олександр Михельсон та Лариса Денисенко, а також низка видань та громадських організацій.

Раніше НСЖУ закликала Мендель та Офіс Президента переглянути ставлення до журналістів та вибачитися.

Схожі новини

Читайте також