Передплата 2024 «Добра кухня»

Замість восьми візитів у чотири різні установи - три візити у ЦНАП

У львівських Центрах надання адмінпослуг запровадили три нові комплексні послуги з реєстрації актів цивільного стану.

У Центрах надання адміністративних послуг Львова збільшилася кількість послуг, які надають мешканцям (загалом надають більше 300 видів послуг). Для львів’ян запровадили три комплексні послуги: «Новонароджений малюк», «Зміна прізвища» та «У зв’язку зі смертю». Про те, як скористатися цими комплексними послугами, журналісту «ВЗ» розповіла керівник територіального підрозділу ЦНАП Марія Грибович.

«Новонароджений малюк»

Досі після народження дитини батьки мали йти спочатку у відділ РАЦС (щоб отримати свідоцтво про народження дитини), потім у ЦНАП (зареєструвати місце проживання дитини), а потім у районний відділ соцзахисту (подати документи на допомогу при народженні). Тепер треба йти тільки у ЦНАП. Там одночасно можна замовити і отримати свідоцтво про народження дитини, потім, у цього ж адміністратора — подати документи на реєстрацію місця проживання дитини, і одразу — на допомогу при народженні. Багатодітна сім’я (після народження третьої дитини) одразу може подавати документи на отримання статусу багатодітної сім’ї і відповідне призначення допомоги. Тобто досі людина мала звернутися вісім разів у чотири різні установи, а тепер витрати часу скорочуються до трьох візитів у ЦНАП.

«Зміна прізвища»

Ідеться не лише про зміну прізвища жінки або чоловіка після одруження, а й просто про зміну імені чи прізвища. Законодавство дозволяє просто змінювати ім’я чи прізвище, перший раз — безоплатно, це робиться у РАЦСі. Але для зміни прізвища у ЦНАПі спочатку там же треба змінити старий паспорт (у вигляді книжечки) на пластикову ІД-картку. Якщо це просто зміна імені/прізвища, то треба подати паспорт громадянина України, документ, згідно з яким змінилося прізвище (свідоцтво про зміну імені, або свідоцтво про шлюб), та ідентифікаційний код. Перша ІД-картка виробляється тільки за місцем реєстрації людини. Додатково — якщо людина вже зробила ІД-картку і змінила прізвище, то у ЦНАПі вона може оформити й нове посвідчення водія.

«У зв’язку зі смертю»

Щоб отримати свідоцтво про смерть померлого, людина може звернутися як у відділ РАЦС, так і до ЦНАПу (свідоцтво про смерть виробляється на основі довідки про смерть, яку видає патологоанатом. — Авт.). У ЦНАПі можна одразу отримати свідоцтво про смерть, зняти померлу людину з реєстрації і подати документи на допомогу на поховання (документи передаються до відділу соцзахисту Львівської міськради).

Довідка «ВЗ»

Центри надання адміністративних послуг у Львові працюють за такими адресами: пл. Ринок, 1 (бічний вхід); пр. Червоної Калини, 72а; вул. К. Левицького, 67; вул. М. Хвильового; 14а, вул. І. Виговського, 32; вул. Г. Чупринки, 85; вул. Т. Шевченка, 374. Крім того, офіс ЦНАП створений у Рясному, і завершується створення таких же офісів у Винниках та Рудні. До речі, львівські ЦНАПИ не мають «прив'язки» до району міста, кожен такий офіс приймає мешканців з усього Львова. Можна, наприклад, проживати біля ЦНАПу на вул Левицького і подати туди документи до Залізничного відділу соцзахисту. У ЦНАПі є кур’єрська служба, яка доставляє документи між установами

Схожі новини