Передплата 2024 «Добрий господар»

Колишній генпрокурор Шокін заявив, що Байден тиснув на українську владу

  • 28.09.2019, 19:58
  • 624

Колишній генеральний прокурор України Віктор Шокін заявив, що ексвіцепрезидент США Джо Байден тиснув на українську владу

Про це повідомляє Еспресо.

Віктор Шокін дав свідчення австрійському суду у справі Дмитра Фірташа. Він стверджує, що ексвіцепрезидент США Джо Байден тиснув на Петра Порошенка з метою заблокувати повернення Дмитра Фірташа в Україну у 2015 році.

Копія документа зі свідченнями Шокіна була опублікована 26 вересня у США Джоном Соломоном, автором видання The Hill, який був одним із авторів, які поширювали компромат про Джо Байдена і його сина, а також стверджували, що українські високопосадовці втручалися у президентські вибори 2016 року в США.

«Мене вигнали, бо я проводив широкомасштабне розслідування корупції у Burisma Holdings», — заявив Шокін у письмових свідченнях.

За його словами, тодішній президент України Петро Порошенко кілька разів просив його припинити розслідування у справі Burisma, але він відмовився. Потім Порошенко, нібито, вимагав у Шокіна подати у відставку, тому що Байден пригрозив заблокувати $ 1 млрд допомоги для України, поки його не звільнять з посади генпрокурора.

Шокін стверджує, що це був не єдиний випадок, коли Байден впливав на Порошенка і українську владу. За словами ексгенпрокурора, Байден тиснув на адміністрацію президента, щоб заблокувати повернення Фірташа в Україну в грудні 2015 року.

Згідно зі свідченнями Шокіна, українські чиновники під потужним тиском Байдена зробили все, щоб Фірташ не повернувся в Україну.

«Я б ніколи не допустив, щоб Генеральна прокуратура використовувалася в політичних цілях для необґрунтованого кримінального переслідування особи за відсутності достатніх доказів того, що такі злочини були скоєні», — сказав Шокін.

26 вересня колишній генеральний прокурор Віктор Шокін вирішив судитись через своє звільнення та вимагати поновлення на посаді.

Схожі новини