Передплата 2024 ВЗ

Приховане підвищення пенсійного віку: які зміни чекають на українців з 1 жовтня

  • 28.09.2019, 17:15
  • 18K

Пенсії в Україні отримує понад 11 мільйонів громадян. Щоб знизити витрати держави на соціальні виплати, влада хоче застосувати модель прихованого підвищення пенсійного віку.

Таку думку озвучив фінансовий експерт Олексій Кущ, передає «РБК-Styler».

Серед таких заходів — введення додаткових умов для виходу на пенсію за віком.

«Україна буде плавно дрейфувати в бік „естонської“ моделі, де планують прив'язати пенсійний вік до „очікуваної тривалості життя“ і нараховувати пенсію по першому рівню виходячи із стажу, а не рівня зарплати», — розповів експерт.

Фінансовий аналітик попереджає: в Естонії є другий і третій рівні пенсійного накопичення, які є індивідуальними накопиченнями громадян. Тоді як в Україні реформувати будуть солідарну пенсійну систему, не давши людям можливість індивідуального накопичення.

«В умовах перевернутої демографічної піраміди солідарна пенсійна система не працює. Коли її демонтують в Україні? Коли з'явиться привід. А коли він з'явиться? Під час чергової кризи», — зазначив Кущ.

На поточний момент в Україні діють норми, прийняті ще в жовтні 2011 року. Тоді було вирішено підвищувати пенсійний вік для жінок на півроку кожен рік протягом 10 років. Це означає, що вже з 1 жовтня цього року пенсійний вік буде підвищено до 59,5 років.

Отримання пенсії в більш ранньому віці ускладнюється терміном стажу. Так, з 1 січня 2020-го на пенсію в 60 років можуть вийти тільки ті, хто заробив щонайменше 26 років стажу. Іншим доведеться трудитися до 63 і навіть 65 років. Українці, які мають 15 років стажу, можуть вийти на «заслужений відпочинок» в 65 років. Ті, у кого стаж від 16 до 25 років — у 63 роки. Якщо він більше 26 років — 60.

Поступово ці норми будуть підвищувати — щорічно на рік аж до 2028-го. Ідея пенсійної реформи проста — той, хто працював, виходить на пенсію вчасно. Якщо працював, але менше 35 років (до 2028-му), то заслужений відпочинок переноситься.

Схожі новини