Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Обман Степанова і Соколюка, або Як створювалася «золота монополія» заробітку на паспортах ще за часів Януковича - журналіст

Схема заробітку на ідентифікаційних електронних документів була придумана 30 березня 2012 року на нараді у Міністерстві внутрішніх справ України.

Так стверджує журналіст Євген Цяпенко. На своїй сторінці у фейсбук він опублікував протокол цієї наради, скликаної за ініціативи тодішнього директора Державного підприємства «Поліграфічний комбінат «Україна» Максима Степанова та голови НБУ Сергія Арбузова.

Аналізуючи протокол цієї наради, Євген Цяпенко вважає, що Максим Степанов разом із Максимом Соколюком та іншими особами ввели в оману учасників зібрання, заявивши, що «вітчизняна компанія „Знак“, 50% акцій якої дотепер належить державі, із яких 25% самому поліграфкомбінату „Україна“ (!) відмовилася надати полікарбонатну сторінку для закордонного паспорту громадян України. При цьому Степанов заявив, що: „На сьогодні Поліграфкомбінат „Україна“ опрацьовує питання щодо постачання полікарбонатної сторінки закордонними постачальниками“. Цікаво, чому такий інтерес до іноземних компаній?».

На думку журналіста, «далі на нараді Степанов збрехав знову, заявивши що треба заново розробляти дизайн сторінки паспорту, оскільки «комерційною структурою отримано патент на промисловий зразок «Паспорт громадянина України для виїзду за кордон». Те, що «комерційна структура» неодноразово офіційно заявляла, що готова безкоштовно надати майнові права — Степанов, чомусь, промовчав…».

За словами Євгена Цяпенка, «уже 11 квітня 2012 року за підписом прем’єр-міністра Миколи Азарова направлено Міністру МВС Захарченку В. Ю. витяг з протоколу засідання Кабінету Міністрів України з рішенням «Мінфіну, Мінекономрозвитку, МВС, ДМС вжити відповідних заходів до виготовлення бланків документів суворого обліку (!!!)… на державному підприємстві «Поліграфкомбінат «Україна». Тобто -була створена монополія.

Наступним кроком у цій схемі стало остаточне усунення національних конкурентів шляхом внесення змін до законодавства України та закріплення монополії на друк документів, які посвідчують особу. «Степанов, діючи спільно з Директором департаменту матеріального забезпечення МВС Павлом Зіновим, пропонують внести зміни до ст. 164 Господарського кодексу України, передбачивши закупівлю бланків документів суворого обліку лише на держаних підприємствах. Тобто, створили монополію, але не просту, а як-то кажуть, золоту, бо вона приносила прибуток не державі, а певним чиновникам», — стверджує журналіст і додає, що «Зінов втік з України і підозрюється у постачанні зброї на Майдан під час Революції Гідності. Цікаво, чи не були при цьому задіяні кошти, зароблені на цій схемі?».

Адже попри заборону на рівні закону друкувати бланки паспортів за кордоном, державне підприємство поліграфкомбінат «Україна» замовляє гологарфічні елементи в іноземних компаніях, які ще й патентують авторські права на них. А значить — кожен сплачує за них гроші.

За логікою Степанова, стверджує журналіст, видається дивним, що іноземні приватні компанії можуть працювати в цій галузі, а українським приватним підприємствам — заборонено.

Цяпенко пише, що «шахраї не зупинилися і вповноважили радника голови Державної міграційної служби Соколюка М. Ю. визначати, які елементи будуть виробляти офшорні та інші іноземні компанії».

«У результаті маємо ситуацію, при якій складові ідентифікаційних документів постачає не вітчизняне підприємство, а естонське. А роялті, з патенту дизайну, який Україна могла б отримувати безкоштовно — сплачуються державою з бюджетних коштів у сумі до 3-х євро за кожен примірник державного ідентифікаційного електронного документу. Та і взагалі, навіщо нам було платити за патент, яки й так був нашим???», — пише журналіст і в нього виникає питання, яким чином ця схема започаткована за часів Януковича існує й досі?

Як стверджується у журналістському розслідуванні, опублікованому у медіа, естонська компанію OU FEATURE, яка знаходиться за однією юридичною адресою з фірмою, що фігурує в декларації Максима Степанова, з кожного виданого біометричного паспортата (ID-картки) та паспорта громадянина для виїзду за кордон за останні роки отримала грошової винагороди (роялті) приблизно 3 мільярди гривень.

Державана таємниця? Вигода Держави?

Ні, це не до нас! Уже кілька років роялті за друк наших паспортів Україна платить шахраям на офшор? Дивіться, що я знайшов! Виявляється, ще з до-майданівських часів і дотепер купка бюджетних «кривосісів» має з друку кожного державного ідентифікаційного електронного документу до 3-х (трьох!!!) євро роялті! Більш того, «капають» ці грошики так званим «офшорним колобкам» Максиму Степанову, Максиму Соколюку, Юрію Оніщенку та Ігорю Іллєнку.

А почалася організація цієї оборудки ще 30 березня 2012 року на нараді у Міністерстві внутрішніх справ України. Ця нарада була зібрана за ініціативи тодішнього директора Державного підприємства «Поліграфічний комбінат «Україна» Степанова М. В. (пізніше він ще «покерує» Одещиною на посаді губернатора) та голови НБУ Сергія Арбузова. Вони розглядали питання друку бланкової продукції ДАІ та Державної міграційної служби України, тобто паспортів громадян України, закордонних паспортів, водійський посвідчень і т.п.

На цій нараді пан Степанов відверто збрехав, що вітчизняна компанія «Знак», 50% акцій якої дотепер належить державі, із яких 25% самому поліграфкомбінату «Україна», ВІДМОВИЛАСЯ надати полікарбонатну сторінку для закордонного паспорту громадян України та заявив, що: «на сьогодні Поліграфкомбінат „Україна“ опрацьовує питання щодо постачання полікарбонатної сторінки закордонними постачальниками».

Чому Степанов заговорив відразу про іноземну компанію? Бо очевидно мав свій інтерес. Як ідеться в численних журналістських розслідуваннях, через естонські офшорки Степанова і Соколюка вивели щонайменше 3 млрд гривень. А далі на нараді Степанов збрехав знову, заявивши що треба заново розробляти дизайн сторінки паспорту, оскільки «комерційною структурою отримано патент на промисловий зразок «Паспорт громадянина України для виїзду за кордон».

Те, що «комерційна структура» неодноразово офіційно заявляла, що готова безкоштовно надати майнові права — Степанов, чомусь, промовчав… Розуміючи, що поліграфкомбінат «Україна» малоймовірно виграє тендер на ці послуги, Степанов, діючи спільно з Директором департаменту матеріального забезпечення МВС Павлом Зіновим, пропонують внести зміни до ст. 164 Господарського кодексу України, передбачивши закупівлю бланків документів суворого обліку лише на держаних підприємствах. Тобто, створили монополію. Але не просту, а як-то кажуть, золоту.

До речі, Зінов втік з України і підозрюється у постачанні зброї на Майдан під час Революції Гідності. Цікаво, чи не були офшорні кошти з ПК «Україна» задіяні проти українців у 2013 році? Уже 11 квітня 2012 року за підписом прем’єр-міністра Миколи Азарова направляє Міністру МВС Захарченку В. Ю. витяг з протоколу засідання Кабінету Міністрів України з рішенням «Мінфіну, Мінекономрозвитку, МВС, ДМС вжити відповідних заходів до виготовлення бланків документів суворого обліку (!!!)… на державному підприємстві «Поліграфкомбінат «Україна». Тож, як бачимо, шахраї не зупинилися — вони ініціювали внесення змін до норми Господарського кодексу та вповноважили радника голови Державної міграційної служби Соколюка М. Ю. визначати, які елементи будуть виробляти офшорні та інші іноземні компанії.

У результаті маємо ситуацію, при якій складові ідентифікаційних документів постачає не вітчизняне підприємство, а естонське. А роялті з патенту дизайну, який Україна могла б отримувати безкоштовно — сплачуються державою з бюджетних коштів у сумі до 3-х євро за кожен примірник державного ідентифікаційного електронного документу. Та і взагалі, НАВІЩО НАМ БУЛО ПЛАТИТИ ЗА ПАТЕНТ, який і так був нашим???

У мене запитання до Степанова, за його логікою, якщо підприємство іноземне і приватне, то йому можна працювати в цій галузі, а якщо підприємства українські й приватні, то їм заборонено? А найбільш незрозуміле для мене, як така «схема», яку замутили всі ці «степанови», «соколюки», «іллєнки», пережила і Януковича, і Порошенка та ще досі існує і при президенті Зеленському.

Схожі новини