Передплата 2024 «Добра кухня»

Воздвиження Хреста Господнього: традиції та заборони у цей день

  • 27.09.2019, 08:56
  • 2 012

Свято Воздвиження Хреста Господнього завжди відзначається в один і той же день - 27 вересня

Цей день традиційно символізує перехід від осені до зими. Як і багато православних свят в Україні Хрестовоздвиження наклалося на вже існуючі народні традиції і прикмети. Таким чином вийшов симбіоз — поєднання християнських і більш давніх, дохристиянських, обрядів.

Воздвиження Хреста Господнього — історія свята

Свято Воздвиження Хреста Господнього завжди відзначається в один і той же день — 27 вересня. Це — унікальне свято для християнства, адже, не дивлячись на статус великого, воно — єдине, чия історія бере початок в Біблії.

Основою для дня Воздвиження Хреста Господнього став переказ більш пізніх років. Згідно з цим переказом, в 326 році н. е. біля гори Голгофи, на якому розп'яли Ісуса, був знайдений Голгофський хрест.

Стародавні книги свідчать, що саме в той рік в Єрусалим приїхала з візитом імператриця Олена, пізніше канонізована і названа Рівноапостольною Оленою. Вона відправилася в Єрусалим на пошуки Господніх реліквій. І стала однією з перших, хто провів археологічні розкопки у святих місцях. Саме завдяки розкопкам під егідою імператриці був знайдений Хрест Господній, на честь якого і відбувається святкування 27 вересня.

Традиції на Хрестовоздвиження

На Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього за традицією належить здійснювати Всенічне бдіння та божественну Літургію, але частіше за все проводять святкове Богослужіння.

На Хрестовоздвиження дякують Богові за спасіння і просять про здоров'я і здоров'я своїх близьких.

Наші предки вірили, що животворчий хрест захищає все живе від темних сил і зла, тому в цей день освячували в церкві саморобні хрестики, які клали в хати, хліва, до комори, в затишні місця у дворі, а також воду.

Крім цього, на Воздвиження дотримуються суворого посту — не можна їсти ні м'ясні, ні молочні продукти, навіть якщо свято припадає на неділю. У народі побутує прислів'я: «Хто на Воздвиження постить — тому сім гріхів проститься».

Що не можна робити на Воздвиження Хреста Господнього

На Хрестовоздвиження намагалися не починати важливих справ. Вважалося, що вони можуть «заморозитися» на півдорозі, як і погода.

Також намагалися не вирушати у далеку дорогу. Предки вважали, що цього дня можна забрести не туди, куди збирався.

В цей день і дітям, і дорослим категорично заборонялося гуляти на природі. Походи в ліс, до водойм або в поля у цей день не рекомендуються.

В цей день змії в нори ховаються.

На Воздвиження ведмідь в барліг, змія в нору, а птиці на південь.

У доброї господині в Воздвиження і пиріг з капустою.

У Воздвиження з поля остання копиця рухається.

З Воздвиження осінь до зими зсувається.

Якщо в цей день дме холодний північний вітер, то наступне літо буде спекотним.

У Воздвиження птиці літо за моря забирають.

Схожі новини