Передплата 2024 «Добра кухня»

Хто пляшки здає, хто жолуді й каштани...

У столиці «підніжні» плоди приймають по дві гривні за кіло

«Точками» з прийому макулатури, склотари металобрухту нікого не здивуєш. А ось про те, що існують пункти, де приймають каштани й жолуді, знають далеко не всі. Хоча такі «збірники» є й у столиці, і в інших містах.

Під цьогорічний «каштановий сезон» у Києві відкрили 14 приймальних пунктів, ще чотири — в області (по два у Броварах та Вишгороді). Тут сировину приймають по дві гривні за кілограм. Але охочих підзаробити на каштанах і жолудях не густо. Серед постійних клієнтів хіба що безхатченки.

Працівники централізованих пунктів бідкаються, що до торішніх показників і близько не дотягнуть. Минулої осені підприємство «Київміськвторресурси» відзвітувало про 45 тонн каштанів, які вдалося зібрати за місяць. А ось більшість цьогорічного «врожаю» дісталася конкурентам — приватникам, які скуповують каштанові плоди на стихійних «точках» (переважно на ринках у різних населених пунктах) чи через інтернет-оголошення. Ці скупники виявилися спритнішими: і стартували раніше, і ціни місцями вищі пропонують. В Інтернеті можна знайти пропозиції про купівлю каштанів по три і навіть чотири гривні за кілограм.

Куди йдуть тонни заготовлених плодів? Їх перепродують компаніям, які займаються переробкою каштанів на сировину для виготовлення медикаментів. На основі кінського каштану продукують препарати для тих, хто страждає від геморою, варикозу, набряків.

Щодо жолудів, то про їхнє подальше призначення скупники зазвичай скромно мовчать. Не зізнаються, піде це добро на домішки до корму для тварин чи стане інгредієнтом для виготовлення напоїв, які видають за каву.

Схожі новини