Передплата 2024 ВЗ

Путін – це найважливіший чинник євроатлантичної інтеграції для України, - Порошенко

  • 26.09.2019, 15:10
  • 495

Ми маємо боронити європейські цінності, що єднали нації. Україна вдячна Європейському Союзу за надзвичайно важливу роль і підтримку в умовах російської агресії. Наша країна – найбільший єврооптиміст на континенті.

Про це сказав п’ятий президент України Петро Порошенко під час виступу на панельній дискусії на тему: «Європа після виборів: різні швидкості та різні напрямки», що проходить у польскому Сопоті, передає пресслужба партії «Європейська солідарність».

«Ми маємо боронити європейські цінності, що єднали нації», — сказав Петро Порошенко додавши, що переконаний у помилковості рішення британців вдатись до Брекзіту, яке вони вже починають по-трошки усвідомлювати.

«Я хотів би подякувати Європейському Союзові, Словаччині, Словенії, Польщі за надзвичайно важливу роль», — наголосив п’ятий президент України.

Петро Порошенко сказав: «Я єврооптиміст, і я пишаюсь тим, що Україна тепер одна з найбільш єврооптимістичніших націй на нашому континенті».

Він також наголосив, що за п’ять років рівень підтримки українцями європейського напрямку руху нашої держави збільшився до понад 70%, а вступ до НАТО — до 56%. «І це за часів війни. Коли Україна заплатила дорогу ціну — 13 тисяч (військових — ред.) загинуло у цій війні і 10 тисяч цивільних», — підкреслив Петро Порошенко.

Він також наголосив, що 1,5 мільйони людей в Україні — внутрішньо переміщені особи, які змушені були покинути Донбас через тиск російських окупантів.

Петро Порошенко зазначив, що такій згуртованності української нації сприяв агресор, який зазіхає на нашу землю.

«Хто досяг цього? Ви скажете — Порошенко. Ні. Путін. Путін — це найважливіший чинник євроатлантичної інтеграції для України. І для вас. Він знайшов аргументи для європейських націй, щоб об’єднатися, згуртуватися», — підкреслив він.

Петро Порошенко зауважив, що виступає на цій дискусії не як сторонній спостерігач за ситуацією в ЄС, а як представник країни — майбутнього члена ЄС.

«Я зробив все, що зміг за свого президентства. І я пишаюся, що результати мого президентства полягають в тому, що впродовж останніх п’яти років ми зробили більше, ніж за чверть століття перед тим, щоб модернізувати країну», — наголосив він.

П’ятий президент України підкреслив: «За свого президентства я підписав Угоду про асоціацію з Євросоюзом».

Він нагадав, що відмова тодішньої влади від писання цього документу та вимоги визначити майбутній шляху розвитку України вивели тисячі і мільйони людей на вулиці міст під час Революції Гідності у 2013−2014 роках.

«Це дуже важливий момент і я дуже пишаюсь тим, що Польща Європейський Союз йшли з нами пліч-о-пліч у цій боротьбі», — додав Петро Порошенко.

«І в обставинах, коли розпочалась російська агресія, ніхто не міг передбачити, що Європейський Союз все ж таки виказав єдність. Путін ніколи не очікував, що 28 країн-членів одностайно проголосують за санкції проти Російської Федерації через незаконну анексію Криму. Він розраховував, що принаймні одну націю знайде, що покаже слабкість Європейського Союзу, викаже свою слабкість. Але не сталося, як гадалося», — зауважив Петро Порошенко.

Потім, п’ять років поспіль ми намагалися разом дипломатичними засобами відновити глобальний безпековий порядок, що склався по завершення Другої світової війни.


Схожі новини