Передплата 2024 ВЗ

Зеленський прокоментував свою критику Євросоюзу у розмові з Трампом

  • 26.09.2019, 10:28
  • 572

Президент України Володимир Зеленський прокоментував свою критику у бік європейських країн, яка пролунала під час його телефонної розмови з американським президентом Дональдом Трампом.

Про це пише DW.

Він зазначив, що вдячний лідерам країн Євросоюзу за допомогу Україні. «Я за кожне своє слово відповідаю. Я багато разів дякував, дякую і зараз на зустрічі з президентом Трампом сказав, що вдячний за будь-яку допомогу Україні від наших європейських лідерів, від пані Меркель, від пана Макрона, і від інших», — сказав він журналістам на брифінгу в Нью-Йорку у середу, 25 вересня, після своєї зустрічі з Дональдом Трампом.

Водночас він вважає справедливою критику, що прозвучала на їхню адресу під час телефонної розмови з президентом США Дональдом Трампом. «Розмова з Трампом відбувається в дуже складний період, коли Росію повернули в ПАРЄ, санкції не чинили такий сильний тиск на будівництво „Північного потоку-2“, і я говорив про це з усіма лідерами, про яких я згадував під час цієї розмови, або про яких я не згадував», — сказав український президент.

Зеленський вказав, що, наприклад, рішення про повернення РФ в ПАРЄ приймалося ще за попереднього президента. «Воно було прийнято європейськими країнами ще десь, мені здається, в кінці зими», — зазначив він. Також український президент підкреслив, що не хоче ні про кого говорити погано, і всім, хто допомагає Україні, він вдячний.

«Але я сказав правду, тому що „Північний потік-2“ для нас велика загроза енергетичній безпеці. Тому що ми можемо втратити з вами транзитні гроші, близько трьох мільярдів доларів. І, на мою думку, „Північний потік“ — це таке собі поступове зняття санкцій. Це моє особисте бачення, і я про нього відверто кажу. А за все інше велика подяка», — пояснив він.

Як стало відомо з оприлюдненої Білим домом стенограми телефонної розмови Зеленського з Трампом, лідери двох держав обговорювали допомогу Україні. «Я розмовляв з (канцлеркою ФРН — Ред.) Анґелою Меркель і зустрічався з нею. Я також розмовляв і зустрічався з (президентом Франції — Ред.) Еммануелем Макроном. Я сказав їм, що вони не роблять так багато, як слід було б, в питанні санкцій. Вони не забезпечують дотримання санкцій. Вони недостатньо допомагають Україні», — наголосив Зеленський під час розмови.

Він також додав, що технічно США є ближчим партнером для України, ніж Європейський Союз, та подякував Трампу за те, що Вашингтон багато робить для Києва.


Схожі новини