Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Львівській облраді — криза і “запах” місцевих виборів

За відставку заступників голови Львівської обласної ради голосуватимуть по другому колу — на наступній сесії

Після того, як депутати на минулій сесії Львівської облради визнали роботу заступників голови незадовільною, тепер голосували за їх відставку. Почали із Володимира Гірняка. Але таємне голосування провалили через технічні причини — бюлетені депутатам видавали без депутатських посвідчень…

Голова лічильної комісії, депутат від фракції «Батьківщини» Ігор Комарницький, пояснив, що лічильна комісія зробила технічну помилку і видавала бюлетені без підпису, тому потрібно переголосувати ще раз. За відставку Гірняка голосуватимуть на наступній сесії (дати засідання наразі не призначено). На цій же сесії також шляхом таємного голосування спробують відправити у відставку другого заступника голови облради — Андрія Білоуса.

У фракції «Самопоміч» заявили, що не братимуть участі у перезавантаженні президії Львівської обласної ради. Депутат від «Самопомочі» Парасковія Дворянин (її два роки тому теж звільнили з посади заступника голови облради. — Авт.) сказала «ВЗ», що «кадрова ситуація» в облраді — ганебне явище. Бо не можуть заступники працювати погано, а голова обласної ради — ідеально. Деякі депутати, каже пані Парасковія, схиляються до думки, що треба звільняти усю президію — заступників та голову облради.

«Коли намагалися звільнити заступника, ніхто жодним словом не обмовився про виборця і його проблеми, — продовжує розмову Парасковія Дворянин. — Ніхто не говорив, що на Львівщині ганебна ситуація в медицині, провал в реорганізації психіатрії. Є провал в освіті, ніхто не знає, як мають розвиватися опорні школи. Немає чіткого розуміння, як наповнити бюджет, як робити громади бюджетоспроможними. Усі говорять про крісло…».

Парасковія Дворянин не береться прогнозувати, чи двох заступників таки «підуть». «Відбуваються торги», — каже.

У коментарі для «ВЗ» Володимир Гірняк сказав, що спроба його усунути з крісла — помста за те, що він балотувався на тому самому окрузі (№ 120), що і нардеп Ярослав Дубневич. «Спроба узурпації влади не відбулася, — наголошує пан Гірняк. — Думаю, Олександр Ганущин має написати заяву, піти у відставку».

Андрій Білоус, якого будуть звільняти на наступній сесії, має свою думку про кадрові зачистки в обласній раді. «Події у Львівській обласній раді свідчать про серйозну кризу, в якій вона опинилася, — каже він журналісту „ВЗ“. — Очевидно, криза пов'язана із зовнішніми і внутрішніми факторами: помінялася політична ситуація в країні, плюс новий парламент та уряд, а також новий голова Львівської ОДА. Уже відчуваємо у повітрі запах місцевих виборів… Спроба звільнити Гірняка була безрезультатною. Це означає, що в облраді немає більшості. Ця рада, думаю, буде неефективною до кінця каденції».

Політолог Олексій Роговик підтвердив «ВЗ», що зміна конфігурації місцевої політики відбулася під впливом парламентських виборів на державному рівні. В обласній раді триває боротьба між різними групами впливу. Наприклад, Гірняк програв парламентські вибори на своєму окрузі, відтак суттєво послабив свої позиції у Львівській обласній раді. Також партія «Громадянська позиція», яку він представляв, не потрапила у парламент.

Схожі новини