Передплата 2024 ВЗ

Українка балотується до польського Сейму

  • 24.09.2019, 16:57
  • 717

Жінка з української Жовкви розповіла про участь в «Помаранчевій революції» й пояснила, чому хоче представляти українську діаспору в польському парламенті

Мирослава Керик походить з Львівської області, але вже 17 років живе у Варшаві. У Польщі вона захистила докторську дисертацію в Академії наук. На польських парламентських виборах вона збирається боротися за місце в Сеймі за списком «Громадянської коаліції».

В інтерв’ю Gazeta Wyborcza вона розповіла, що політична сила запросила її як представника організації українських мігрантів, передає УНІАН

У передвиборчій гонці вона бере участь під гаслами «Українка йде до Сейму» і «Різноманіття збагачує».

«Українська спільнота у Варшаві — це громадяни Польщі з української національної меншини. Це люди, такі як я, діаспора або ті, хто приїхав у Польщу і вирішив отримати громадянство. Ми працюємо, платимо тут податки. Я хотіла показати, що існує потреба представництва таких груп в Сеймі. Тому в мене таке гасло», — пояснила Керик.

Вона також пояснила збирається представляти не лише українців у польському парламенті, а й також в’єтнамців чи представників інших народів, які вважають Польщу своїм домом. У списку партії її ім’я на 38 місці або третє з кінця. Українка розуміє, що перемогти буде важко, але все одно хоче спробувати здобути перемогу.

В інтерв’ю Керик розповіла, що 17 років тому приїхала в Польщу на навчання і лишилася. А зараз у неї подвійне громадянство: польське й українське. Вона визнає, що у Facebook через політичні амбіції її часом атакують, пишуть повідомлення в дусі «Геть з Польщі» і називають «п'ятою колоною» і погрожують «бандерівцям».

«Поки працювала у неурядовому секторі, псевдопатріоти не цікавилися моєю діяльністю. Але я знаю, що українські друзі, які мають сміливість коментувати польське життя публічно, часто зіштовхуються з ненавистю. Вони отримують навіть погрози смертю. Коли я займаю позицію в питанні польських справ, чую: „Ти не звідси, тому не маєш права коментувати“. А я вважаю, що я звідси й маю право», — розповіла українка.

Керик розповіла Gazeta Wyborcza, що громадською роботою почала займатися ще під час Помаранчевої революції в Україні. А в Польщі вона хоче не допустити повторення української ситуації зі зловживаннями владою і беззаконням. І, на її думку, така загроза існує.

«Польща за багато років випрацювала довіру до державних інститутів. Сучасна влада країни її нищить. Вона, як кажуть в Україні, вже наламала дров. Я боюся, що демократичний устрій в Польщі буде знищений», — каже українка.

На питання, чи не боїться вона, що її політична діяльність може наразити на небезпеку українську громаду, Керик відповіла, що українці в Польщі «й так стали цапом-відбувайлом».

«Раніше політики з „Права і Справедливості“ говорили, що Польща прийняла мільйон біженців з України. А прийняли 98. Це дані з початку липня. Вочевидь, існує ризик, що в разі погіршення економічної ситуації українців звинуватять у цьому. Вже зараз говорять, що нібито це вони винні у зниженні зарплат. Поки що це маргінальні вигуки. Але може так статися, що ці гасла проб’ються до головного наративу і будуть посилювати ненависть до українців. Окрім всього іншого я балотуюся ще й для того, щоб так не сталося», — пояснила жінка.

Схожі новини