Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Крематорій? Зарано…

Депутати не підтримали петицію, бо бояться негативної реакції виборців

Хоча у Львові вкрай бракує місць для поховань, будувати крематорій найближчими роками все ж не будуть. Таким є рішення сесії Львівської міської ради — обранці не підтримали ідею крематорію. Електронну петицію про цей проект ще 18 червня цього року зареєстрував львів'янин Андрій Ходань. Петиція про спалення померлих у спеціальній камері набрала понад півтисячі голосів «за», тобто необхідну кількість для голосування на сесії.

На думку автора петиції, кладовища у Львові надто переповнені, а площі, які вони займають, використовують неефективно… Також не секрет, що на цвинтарях процвітає тіньовий продаж місць. Багато могил занедбані. «Будівництво пам’ятників та гробівців занадто дороге для пересічних львів’ян, витрати на них є неефективним використанням коштів, — зауважив Андрій Ходань. — Кремація полегшить львів'янам догляд за похованнями та зменшить їх площу».

Ще у червні у мерії створили робочу групу, яка має опрацювати питання будівництва крематорію. Тоді ж було анонсовано необхідність виділення ще однієї ділянки під нове кладовище (у місті є 12 цвинтарів, з яких діють лише 4). Поховання дозволені лише на Голосківському кладовищі, що біля Брюховичів. На Янівському, Сихівському та Личаківському кладовищах практикують лише підхоронювання.

Запитую, чому депутати Львівської міськради провалили питання. Депутат Ігор Зінкевич пояснив «ВЗ», що галичани наразі не готові до кремації померлих. Хоча не заперечує, що ситуація з браком місць для поховань — катастрофічна. «У Львові мешкають люди різного віросповідання, — каже Ігор Зінкевич. — Не усі дотримуються того, що померлих потрібно спалювати. Чому депутати не проголосували за крематорій? Звичайно, через популістичну систему. Кожен міський обранець боїться голосувати „за“, бо, мовляв, що на це скажуть львів’яни. Християни це не підтримують. Галичани навіть не хочуть чути про крематорій…».

Однак депутат не заперечує, що міські обранці мали б проголосувати на сесії за крематорій, оскільки відповідна петиція набрала необхідну кількість голосів. «Іноді треба думати не про свою політичну кар’єру, а про те, що потрібне місту», — наголосив Ігор Зінкевич.

В Україні крематорії споруджено у трьох містах — Києві, Харкові та Одесі. Проблема в тому, що кремація вимагає спеціальних дозволів (процес спалення суворо регламентований державними санітарними нормами). У Львівській мерії кажуть, «ціна питання» архітектурних розробок, будівництва приміщення крематорію та колумбарію (місця для збереження урн з прахом) занадто висока. Міський бюджет не потягне витрат. Лише одна піч коштує 250- 300 тисяч у.о.

Схожі новини