Передплата 2024 «Добрий господар»

Княжа столиця Звенигород "оживає"

  • 24.09.2019, 10:48
  • 617

У неділю, у майбутньому парку Древній Звенигород, що неподалік Львова, проводили екскурсії музеєм літописного міста Звенигород, майстер-класи та археологічну майстерку для дітей.

«Близько сотні дітей узяли участь у майстер-класах, на яких вони спробували намалювати, зліпити чи вирізати місто, яким воно могло бути майже тисячоліття тому. Натхнення для своїх сюжетів учасники майстер-класів черпали з історичних реконструкцій: завдяки археологічним розкопкам 1950−1980-х років сьогодні ми можемо доволі чітко відтворити забудову Древнього Звенигорода XI-XIII ст», — розповіла координаторка створення історико-культурного парку Древній Звенигород Наталя Войцещук.

Водночас дорослі мали нагоду ознайомитися з історією колишньої княжої столиці в місцевому музеї. А для особливо посидючих провели майстер-клас зі створення традиційної української ляльки-мотанки.

Парк створять на площі більш ніж 30 га. Він поєднає в собі відпочинкову, культурну, наукову, музейну та освітню функції. Гості парку зможуть не лише провести час на природі, а й дізнатися про княжі часи в Україні, а також про історію самого Звенигорода. Основний акцент — на збереженні унікальної пам’ятки археології.

На території давнього городища створять мережу доріжок, підсвітять та ознакують основні елементи. Завдяки інформаційним стендам і мультимедійним засобам можна буде побачити не лише сучасні ландшафти, а й реконструкції видів давнього міста. Минуле в майбутньому парку «оживе» за допомогою сучасних технологій, зокрема 3D-реконструкцій княжої столиці.

Нинішню центральну площу села озеленять, підсвітять і перетворять на велику відпочинкову зону. Окрему увагу в парку приділять дітям: тут створять дитячий майданчик у давньоруському стилі.

День відкритих дверей відбувся в рамках проекту «Древній Звенигород: брендинг і промоція княжої столиці», який реалізовують за підтримки Українського культурного фонду. Завдяки підтримці УКФ, а також за співфінансування Пустомитівської районної ради та Львівської ОДА буде створено 3D-реконструкцію княжої столиці XI — першої половини XIII ст. та відеоекскурсію древнім містом, брендбук, проморолик Парку та проведено кілька презентацій в Україні й у Польщі: у Львові, Києві, Одесі, Варшаві та Кракові.

Довідка:

Звенигород — одна з трьох княжих столиць, де в ХІ-ХІІ століттях починалась українська державність на Прикарпатті. Місто було важливим стратегічним пунктом західних руських земель. Перша згадка про Звенигород у Повісті временних літ датується 1086 роком.

У ХІІ-ХІІІ століттях Звенигород був одним із найбільших міст регіону. Його розквіт пов’язаний з перебуванням на престолі Володимирка Володаревича (1124−1141 рр.). Є підстави вважати, що єдиний син Володимирка Ярослав, пізніше відомий як Осмомисл, народився у Звенигороді, де минули його дитячі роки.

Завдяки специфіці ґрунтів Звенигород — одне з небагатьох місць України, де археологи мають унікальну можливість дослідити добре збережені рештки забудови міста, яке існувало майже тисячоліття тому.