Передплата 2024 ВЗ

Washington Post: Скандал навколо України може стати найгіршим для Трампа

  • 23.09.2019, 12:58
  • 641

Президент США, схоже, порушує конституцію своєї країни, і ніхто не наважується його зупинити.

Мафіозі не обов’язково кричати: «Заплати або ми знищимо твою крамницю», — щоб бути винним у вимаганні. Сигнал буде досить чітким, навіть якщо він просто скаже: «Гарна крамниця. Буде шкода, якщо з нею щось трапиться». Особливо, якщо поєднати ці слова зі знанням власника про те, що мафія зробила з усіма, хто їй не заплатив. Аналогічним чином президенту Дональду Трампу не потрібно було говорити українському лідеру Володимиру Зеленському: «Звинувать Джо Байдена в корупції або більше ніколи не отримаєш допомогу від США». Вистачило й того, що 25 липня американський президент під час телефонної розмови з Зеленським вісім разів закликав його розпочати розслідування проти Байдена, а після цього заморозив 250 мільйонів доларів, виділених на допомогу армії України. Про це пише УНІАН з посиланням на Washington Post. Видання зауважує, що українська сторона зрозуміла сигнал не залежно від того, наскільки відверто була викладена його суть.

«Очевидно, що Трамп тепер шукає компромат для дискредитації свого опонента Байдена, щоб взяти реванш за друга Пола Манафорта, який був засуджений до семи років у в’язниці», — сказав неназваний український чиновник в інтерв’ю Daily Beast. Всі деталі ситуації лишаються невідомими, тому що Білий дім вперто тримає їх в таємниці. Але наразі відомо, що це може стати найбільш вражаючим викриттям порушення з боку Трампа з 9 травня 2017 року, коли він звільнив директора ФБР Джеймса Комі за небажання закрити розслідування справи про зв’язки з Росією. «У 2016 році кандидат в президенти Дональд Трамп використав іноземну силу для втручання в американські вибори на його користь („Росію, якщо ви слухаєте…“. У 2019-му Трамп, схоже, використовує всю силу своєї адміністрації для вимагання від іноземного лідера втручання у наступні вибори в США на його користь. Останнє набагато більш кричуще, ніж перше. Важко уявити більш яскравий приклад „злочину на високому рівні й проступку“. Якщо у світі існує хоч якась справедливість, це мало стати переломним моментом. Демократи повинні були знайти сміливість піти на імпічмент, а республіканці з гідністю перестати захищати те, що не можна виправдовувати», — пише видання.
Але замість цього відбувається повторення попередніх скандалів, пов’язаних із зухвалістю Трампа, догідливістю республіканців і гнучкістю демократів. Трамп у неділю визнав, що він сказав Зеленському відкрити справу проти головного кандидата від Демократичної партії. Але при цьому з типовою ірраціональністю він заявив, що скандал навколо ситуації — це вигадка «паршивих ЗМІ». Він звинуватив того, хто розкрив всю історію, в шпигунстві проти нього і назвав себе жертвою «божевільної глибокої держави». Хоча генеральний інспектор, який визнав звинувачення справедливими, був призначений самим Трампом. Після цього чинний президент США почав удвічі частіше звинувачувати Байдена у корупції, хоча ці заяви були спростовані українською владою й незалежними журналістами. Втім, Трамп використав це для того, щоб розповсюдити брудні плітки в суспільстві.

Його особистий адвокат Рудольф Джуліані зважився навіть порівняти Джозефа Байдена з віце-президентом Спіро Агню, який пішов у відставку після звинувачень у хабарництві, вимаганні й ухилянні від сплати податків. Подібно до Джозефа Маккарті, який розповідав про свій «таємний список» комуністів у Держдепартаменті, Джуліані заявив, що у нього є документи, які доводять його брехню. Але він не буде їх публікувати.

Трамп і Джуліані добре знають, що правдивість їхніх фальшивих заяв не має значення. Все одно знайдуться люди, які в це повірять. Зрештою, працює ціла «права» медіа-машина. Організація Media Matters for America зауважила, що Fox News ігнорував скандал навколо України, потім називав його «чистим нонсенсом» й спробою відвернути увагу від чудових успіхів Трампа. Канал називав того, хто викрив історію, «покидьком глибокої держави», а телефонну розмову із Зеленським виставляв як приклад чудового стилю Трампа у веденні переговорів. Видання пише, найбільш божевільне трактування скандалу запропонував «фактичний міністр пропаганди Трампа» журналіст Шон Ханніті. Він стверджував, що дії чинного президента блякнуть у порівнянні з поведінкою Барака Обами, який у 2012 році пообіцяв Дмитру Медведєву більшу американську гнучкість в укладанні угод після російських виборів. Але це можна було б порівнювати лише в тому разі, якби Обама сказав тогочасному російському президенту: «Я буду більш гнучким, якщо даси мені бруд на Мітта Ромні». Але все було зовсім не так.

Республіканці постійно критикували Обаму за те, що він нібито зрадив американський народ. А тепер більшість з них стратегічно замовкли, коли потрібно виступити на захист верховенства закону проти найбільш корумпованого президента США в історії. Не залежно від того, будуть чи не будуть демократи вимагати імпічмент, Трамп дав зрозуміти, що він продовжить атакувати американську конституцію. А республіканці, які традиційно хваляться своєю вірністю цій конституції, будуть лише його заохочувати.

Схожі новини