Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Влада розправляється з ВККС для збереження тиску на суди", – Петро Порошенко

Реформа судів першої інстанції була зірвана через саботаж зсередини.

За законом, ВККС має слідкувати за процесом очищення судової гілки влади і відсторонювати від судочинства всіх, хто ігнорує вимоги реформи. Коли Комісія спробувала це зробити, нинішня влада почала розправу над діючим складом ВККС для збереження ручних судів, які забезпечували потрібні рішення в резонансних питаннях. Про це п’ятий президент України Петро Порошенко розповів під час інтерв’ю у ефірі «5 каналу».

«Суди першої інстанції, включно з Солом’янським, Печерським, Окружним адміністративним — вони взагалі не реформовані. Вони уникали реформи, тому що вони відмовлялися ходити на тестування, відмовлялися відвідувати реформу. Є закон, і Вища кваліфікаційна комісія суддів мала їх відсторонити від судочинства. Що вона й спробувала зробити. І сьогодні, зараз, з цією Вищою кваліфікаційною комісією суддів ця влада розправляється», — наголосив Петро Порошенко.

Лідер «Європейської солідарності» підкреслив, що всі скандальні судові рішення виходять якраз з нереформованих судів першої інстанції. Для правоохоронців доволі просто встановити вигодоодержувачів таких рішень, зокрема у резонансній справі по «Приватбанку», однак вони не поспішають з розслідуванням випадків корупційного тиску на суддів.

«Скарга по Приватбанку була подана суддями сумнозвісного Окружного київського адміністративного суду. На прес-конференції, яку провели директор НАБУ пан Ситник і прокурор Генеральної прокуратури пан Горбатюк, вони наголосили, що тиск на суддів був багатократно зафіксований, в тому числі і керівниками Офісу Президента, не виключаю, що і паном Портновим, щодо впливу на рішення. В тому числі і по Приватбанку, де вони є зацікавленими особами. Це є прямий факт корупції, який чомусь не досліджується правоохоронцями», — наголосив Петро Порошенко.

П’ятий президент зазначив, що ініційована ним реформа довела свою ефективність в тих судах, де дотримувались закладеної законодавством стратегії. Якби судді першої інстанції так само сумлінно дотримувались вимог реформи, то їхні рішення викликали б значно менше претензій серед українців.

«Судова реформа дозволила сформувати два суди. Це є Верховний Суд, до якого немає зараз претензій. І Вищий антикорупційний суд, який має дві інстанції, і до якого також немає претензій», — зауважив Петро Порошенко.

Схожі новини