Передплата 2024 ВЗ

Продаж землі: що очікує фермерів і чи зростатиме економіка

  • 22.09.2019, 15:15
  • 1 100

Відкритий ринок землі і дешеві кредити для фермерів. В Україні з 1 жовтня наступного року вільно продаватимуть сільськогосподарський наділи. Купувати наші гектари зможуть тільки українці, але так зване право "першої руки" нададуть аграріям, які зараз на цій землі працюють.

Про це пише сайт «Сьогодні».

Микола Борисенко показує свої володіння. Залишилося кілька днів найспекотнішої пори для фермерів — жнив.

Фермер з Черкащини близько двох тисяч гектарів орендує у селян. Каже — тільки за ринок землі. Але, якщо правила будуть прозорими і зрозумілими.

«Я прирівнюю землю до речі: до машини, до будинку, до квартири. На мою думку, людина, яка здає в оренду, а в разі чого захоче продати — вона не має такої можливості. А як вона буде нею розпоряджатися: перепише онукові, синові, якщо будуть якісь фінансові труднощі? «- ділиться чоловік.

Зняти мораторій на продаж землі треба було давно, — кажуть в уряді. Адже це — великі гроші.

«Щоб наша країна була успішною — нам потрібно рости на 5−7 відсотків на рік. Для того, щоб рости на 5−7 відсотків на рік, нам вкрай необхідно зняти ці радянські обмеження», — переконаний прем'єр Олексій Гончарук.

Без обмежень торгувати землею не вийде. Законопроект, який 1 жовтня має розглянути Рада, не передбачає того, що іноземці зможуть купувати українські гектари.

«Купувати чи продавати землю зможуть тільки українські громадяни і українські компанії. Страшилки про китайців, про арабів або про інопланетян, які вивезуть нашу землю вагонами — це маячня», — запевняє президент Володимир Зеленський.

Зараз в Україні 42 мільйони гектарів сільськогосподарських угідь. Державні та комунальні — продаватимуть на публічних торгах, щоб — ніякої корупції.

В Офісі президента переконують — ринок землі не відкриють, поки не передбачать і не приймуть всі механізми захисту прав і інтересів перш за все наших громадян. У купівлі землі українцям нададуть так зване право «першої руки».

Монополій теж не буде, — переконують в профільному міністерстві.

«Не може бути у власності більше 15% області і не більше 0,5% всієї країни», — каже Тарас Висоцький, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України.

Люди бояться, що в Україні може зникнути малий і середній фермерський бізнес.

«Будуть викреслені з ринку землі малі і середні підприємства. Також ніхто не зможе почати свою справу, я про молодь», — побоюється Юрій Крутько, фермер з Новоукраїнки.

У світі всього шість країн, де діє мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення. Це Конго, Таджикистан, Північна Корея, Куба, Венесуела і поки що Україна.

«Ринок землі сприяє тому, щоб в селі почалися нові рушійні процеси, а це значить, що в село зайде дійсно індустрія, що в село зайдуть дійсно професійні кадри, яких зараз, на жаль, немає», — говорить Алекс Ліссітса, президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

І не буде, — якщо ринок землі відкрити, впевнений лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко.

«Не потрібне вішати локшину людям на вуха і землю продавати — земля повинна годувати українців. І причому не раз годувати, коли вони продали цей пай. Тому що через півроку витратили ці гроші і що вони потім будуть робити. Де потім візьмуть гроші, щоб годувати себе і сім'ю», — переконаний політик.

Чиновники думають про гроші. Але не про людські, а про банківські. Обіцяють дешеві кредити майбутнім фермерам.

Раніше Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства оприлюднило проект закону про обіг земель сільськогосподарського призначення.