Передплата 2024 ВЗ

У Києві понад 2000 людей вийшли на марш підтримки захисту довкілля

  • 20.09.2019, 16:37
  • 619

Понад 2 тисячі українців із 21 міста 20 вересня пройшли вулицями столиці та вимагали від президента Зеленського, уряду та новоствореного Міністерства енергетики та захисту довкілля низку рішучих дій, що стосуються екологічних загроз для України

Про це повідомляє ГО «Екодія», інформує Еспресо

Зокрема, активісти вимагали розглянути зміни щодо енергетики, промислового тваринництва, транспорту та відходів.

Активісти сформували широку колону та пройшлися центральними вулицями столиці, від Михайлівської площі через Європейську і до Банкової.

Біля Кабінету Міністрів до молоді вийшов новий міністр енергетики та захисту довкілля — Олексій Оржель. Він заявив, що «амбітна кліматична політика буде пріоритетом для України, а новостворене міністерство буде робити все можливе, аби країна досягла нуль викидів парникових газів до 2050 року, або навіть швидше».

Біля офісу Зеленського страйкуючі передали представнику команди Президента Сергію Мельнику відкритий лист-звернення із шістьма вимогами:

Перейти 100% відновлюваних джерел енергії до 2050 року.

Поступово відмовитися від викопного палива, встановити дату повної відмови від вугілля в енергетиці, підготувати регіони, залежні від вугільної промисловості, до справедливого переходу, припинити дотації у збиткову вугільну галузь.

Визнати енергоефективність пріоритетом № 1 у сфері енергоспоживання.

Припинити дотувати з державного бюджету промислове тваринництво. Викиди парникових газів від сектору тваринництва становлять 18% усіх викидів (відходів) від загальних забруднювачів повітря.

Розвивати громадський електротранспорт та велоінфраструктуру у містах. Найбільше в Україні повітря забруднюється від автомобілів та вугільної промисловості.

Сказати «Ні» одноразовому пластику: заборонити використання, імпорт та виробництво одноразового посуду, пакетів. Припинити виробництво та використання одноразового пластику. Впровадити розширену відповідальності виробників товарів.

До маршу за безпечний клімат доєдналися 156 держав одночасно.

Серед відомих українців марш підтримують: ONUKA, гурт theВЙО, Latexfauna, Уляна Супрун, Alyona Alyona, гурт YUKO.

Схожі новини