Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Брюховичах говорили про сільський туризм для осіб з особливими потребами

19 вересня розпочалася Всеукраїнська конференція «Сільський туризм як засіб реалізації підприємницьких ініціатив осіб з інвалідністю».

Організаторами заходу є товариство «Зелений Хрест» та Національна асамблея людей з інвалідністю України. Усіх прийняли у Вищій духовній семінарії Львівської архідієцезії у Брюховичах.

Із вітальним словом виступили начальник управління туризму та курортів Львівської обласної державної адміністрації Наталя Табака, керівник програми «Безбар'єрна Україна» Ярослав Грибальський та Марта Барна — перший проректор Львівського торговельно-економічного університету.

Серед найважливіших питань конференції — запровадження міжнародних стандартів у сфері туризму для осіб з інвалідністю, розвиток та створення умов для сільського туризму в Україні (на прикладі європейських країн), можливість організації активного відпочинку для людей з особливими потребами (літні табори, сплави тощо), рівень надання послуг людям з порушенням зору та мовлення, а також перспективи та умови розвитку сільського туризму в Україні.

Особливий інтерес викликала проблема залучення людей з обмеженими можливостями до активної діяльності в сфері гостинності, адже сільський туризм — це хороший засіб заробітку, заведення нових знайомств і набуття досвіду. Прозвучала ініціатива створити сервіс з бронювання житла у селах (до прикладу, як іноземний «Airbnb»), щоб люди з інвалідністю, які займаються сільським туризмом, могли приймати мандрівників у власних оселях.

«Ми хочемо витягти людей з інвалідністю з того стану, коли вони сидять по селах і нічим не займаються», — каже Олександр Волошинський. Він наголошує на двох особливо важливих процесах, які необхідно запустити в Україні: навчання студентів з надання послуг для осіб з інвалідністю в сфері туризму, готельного та ресторанного бізнесу та навчання людей з інвалідністю (очно, заочно, дистанційно), які надаватимуть якісні послуги в сфері сільського туризму. У майбутньому на базі таких осередків можна було б створити мережу. Для втілення цих задумів необхідно оновити навчальну базу та матеріали і підготувати кваліфікованих викладачів.

Організатори презентували книгу-посібник з організації підприємницької діяльності у сфері сільського туризму для осіб з інвалідністю. Також своїм досвідом у цій сфері поділилися запрошені представники з Польщі, Латвії, Молдови, Грузії та Португалії.

Анжела Бутенко

Фото авторки

Схожі новини