Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Репресивна машина проти усіх громадян України: у «Європейській солідарності» зробили заяву щодо нового закону про прокуратуру

  • 19.09.2019, 17:15
  • 728

Партія "Європейська Солідарність" впевнена, що законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури веде до створення в Україні репресивної машини.

Про це йдеться в заяві партії. Подаємо текст заяви у повному обсязі:

«Звертаємо увагу на те, що щойно був ухвалений Верховною Радою законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури.

В результаті ми з вами отримаємо закон, якщо він буде підписаний президентом України, який забезпечує повне свавілля і повну свободу дій генерального прокурора, відсутність балансів, відсутність противаг щодо його особистого рішення в будь-якому питанні, починаючи від штатного розкладу генеральної прокуратури чи то вже офісу генеральної прокуратури, як це тепер буде називатися, від призначень обласних прокурорів, від визначення кількості заступників генерального прокурора, від визначення спеціалізованих прокуратур. Тобто, система балансів і противаг, яка була закладена в попередньому законі, що функціонував щодо генеральної прокуратури, є зараз повністю знищеною.

Ми маємо з вами розуміти, що в такий спосіб це є перша інституція, яка буде виконувати роль репресивної машини проти усіх громадян України. Потрібно розуміти, що в цьому законі, на жаль, були призупинені норми щодо існування і роботи кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів, тобто самоврядування прокурорського, яка була однією з вимог функціонування і надання Україні безвізового режиму з ЄС.

Ми очевидно не могли підтримати такі зміни до закону про прокуратуру і висловлюємо своє обурення тим, що такий закон було ухвалено. Вважаємо, що зараз цим законом просто одноосібно створено орган, в якому будуть керуватися одноосібно, авторитарно і потенційно з використанням великої кількості корупційних схем. І це підтримувала та політична сила, яка йшла на вибори, яка йшла в парламент на суто антикорупційних гаслах.

Хотіла б привернути увагу до іншого законопроекту, який зараз буде розглядатися. До всіх законопроектів, які сьогодні розглядаються у другому читанні порівняльні таблиці з правками з’являються або вже в час розгляду законопроектів, або за 10−15 хвилин до розгляду цих законопроектів в залі, що не дозволяє фахово відпрацювати народним депутатам ті зміни, які були ухвалені в комітетах чи правки, які були прийняті комітетами.

Буде розглядатися ще один законопроект про перезавантаження влади (№ 1066), я б його назвала від імені нашої фракції законом про скасування реформи державної служби. Це ще одна реформа, яку ми розробляли спільно з нашими партнерами з ЄС, на яку ЄС виділив уже 90 млн. євро для того, щоб вона була впроваджена в Україні.

Що буде відбуватися з прийняттям цього законопроекту? Вищі державні посадовці будуть перетворюватися на політичних маріонеток. Європейський принцип і підхід до того, що державна служба повинна забезпечувати передбачуваність, сталість, прозорість державної політики, буде повністю скасована.

Законопроект дозволятиме повністю перезавантажити вищі щаблі державної служби. І якщо наші колеги з монобільшості до цього ігнорували меншість, ігнорували патріотів, зараз вони починають ігнорувати і ЄС і таку знану і поважну організацію SIGMA, яка є визначальною з точки зору запровадження принципів державної служби для всіх країн ЄС і в принципі для всіх країн західного світу.

Якщо хтось хотів перезавантажити державну службу і дійсно, на жаль, в державній службі до цього часу є певний баласт і потрібно очищати ряди державних службовців, то якби хотілося зробити реальну реформу, такий законопроект можна було б прийняти як закон разової дії, а не забезпечувати те, що з приходом будь-якого нового кабінету міністрів, будь-якої нової влади, знову державна інституційна спроможність, тобто можливість забезпечити реальне функціонування держави буде знищена новою владою. Це те, що зараз будуть голосувати наші колеги з фракції монобільшості. На жаль, ми також не можемо підтримати і цей законопроект".

Схожі новини