Передплата 2024 «Добрий господар»

Офіс генпрокурора замість ГПУ: Рада ухвалила реформу прокуратури запропоновану Зеленським

  • 19.09.2019, 12:58
  • 1 616

Верховна Рада України ухвалила президентський Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури (№1032).

За це рішення проголосували 259 народних депутатів із 394, зареєстрованих у сесійній залі, передає УНІАН.

Цим документом у законі «Про прокуратуру» встановлюється, що на посаду генпрокурора може бути призначений громадянин України, який, зокрема, має вищу юридичну освіту і стаж роботи в галузі права не менш як 10 років (раніше — має вищу освіту і стаж роботи в галузі права або досвід роботи у законодавчому та/або правоохоронному органі не менш як 5 років).

Також встановлюється, що систему прокуратури України становлять Офіс генерального прокурора (раніше — Генеральна прокуратура України); обласні прокуратури (раніше — регіональні прокуратури); окружні прокуратури (раніше — місцеві прокуратури); Спеціалізована антикорупційна прокуратура. При цьому з переліку вилучаються військові прокуратури. Визначається, що в разі потреби рішенням генерального прокурора можуть утворюватися спеціалізовані прокуратури на правах структурного підрозділу Офісу генпрокурора, на правах обласних прокуратур, на правах підрозділу обласної прокуратури, на правах окружних прокуратур, на правах підрозділу окружної прокуратури.

Перелік, утворення, реорганізація та ліквідація спеціалізованих прокуратур, визначення їхнього статусу, компетенції, структури та штатного розпису здійснюються генеральним прокурором. Офіс генпрокурора є органом прокуратури вищого рівня щодо обласних та окружних прокуратур, а обласна прокуратура є органом прокуратури вищого рівня щодо окружних прокуратур, розташованих у межах адміністративно-територіальної одиниці, що підпадає під територіальну юрисдикцію відповідної обласної прокуратури.

Офіс генпрокурора очолює генеральний прокурор, який має двох перших заступників та заступників, а також заступника генерального прокурора — керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Із закону вилучається положення, згідно з яким у Генеральній прокуратурі України утворюється (на правах самостійного структурного підрозділу) Головна військова прокуратура, яку очолює заступник генпрокурора — головний військовий прокурор. Крім того, встановлюється, що на базі Національної академії прокуратури України створюється Тренінговий центр, куди прокурори можуть відряджатися для забезпечення підвищення кваліфікації. Також у Законі «Про прокуратуру» встановлюється, що загальна чисельність працівників органів прокуратури становить не більш ніж 15 000 осіб, зокрема, загальна чисельність прокурорів становить не більш як 10 000 осіб.

У Законі «Про професійний розвиток працівників» встановлюється, що положення цього закону не поширюються на проведення атестації прокурорів, що здійснюється відповідно до розділу ІІ «Прикінцеві і перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури».

Законом визначається, що атестація здійснюється згідно з Порядком проходження прокурорами атестації, який затверджується генеральним прокурором. Прокурори Генеральної прокуратури, регіональних прокуратур, місцевих прокуратур, військових прокуратур мають право у строк, визначений Порядком проходження прокурорами атестації, подати генпрокурору заяву про переведення на посаду прокурора в Офісі генерального прокурора, обласних прокуратурах, окружних прокуратурах.

Атестація прокурорів проводиться кадровими комісіями Офісу Генерального прокурора, кадровими комісіями обласних прокуратур. Предметом атестації є оцінка професійної компетентності прокурора; професійної етики та доброчесності прокурора. Атестація включає складення іспиту у формі анонімного письмового тестування або у формі анонімного тестування з використанням комп’ютерної техніки з метою виявлення рівня знань та умінь у застосуванні закону, відповідності здійснювати повноваження прокурора; проведення співбесіди з метою виявлення відповідності прокурора вимогам професійної компетентності, професійної етики та доброчесності.

Для оцінки рівня володіння практичними уміннями та навичками прокурори виконують письмове практичне завдання. День початку роботи Офісу генпрокурора, обласних прокуратур, окружних прокуратур визначається рішеннями генерального прокурора стосовно Офісу генпрокурора, всіх обласних прокуратур, всіх окружних прокуратур. Вказані рішення публікуються у газеті «Голос України».

Офіс генпрокурора є правонаступником Генеральної прокуратури України у міжвідомчих міжнародних договорах, укладених ГПУ. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім ряду пунктів, які набирають чинності з дня початку роботи відповідно Офісу Генерального прокурора, обласних прокуратур, окружних прокуратур.

Схожі новини