Передплата 2024 «Добра кухня»

Гору Сторожисько ледве вберегли від вогню...

Протягом трьох діб у Бережанах професійні пожежники, військові і працівники ДП“Агроліс” гасили вогонь у вкритому соснами заповідному масиві на горі Сторожисько. Дим і чад від спричиненої людьми вогняної навали вкривав усю західну частину райцентру...

До пожежі призвела кричуща безвідповідальність місцевих городників, які із земельних наділів на Сторожиську збирали урожай. Хтось із «фермерів» надумав з допомогою сірника прибрати свою територію від бадилля і стерні. Чиркнув — і пішов додому. Вітер підхопив вогонь і поніс його у бік сосняку. Зайнялася хвойна підстилка і за мить багаття уже пожирало гілля дерев.

Пожежу гасили з брандсбойтів (через крутий рельєф Сторожиська машини «надзвичайників» ледве вибралися до місця «НП»), вогонь збивали вручну гілляками і лісники. На поміч підоспів і автомобіль військової частини. Тільки-но приглушили осередок вогню в одному місці, як спалахнуло в іншому, неподалік села Лісників — там теж комусь закортіло швидко «прибрати» свій город…

«Деякі бережанці, що живуть неподалік, споглядали за пожежею з вікон своїх будинків. Лише коли вогонь підібрався до їхніх обійсть, приєдналися до нас, — розповів кореспондентові „Високого Замку“ працівник „Агролісу“ Микола Арєхов. — Сотні дерев обгоріло через чиюсь легковажність. Знищено рослинність, дрібних тваринок і корисні мікроорганізми у ґрунті. Не знаю, чим заліснюватимуть знищені вогнем площі? Я порадив би насадити тут червоного дуба…»

А тим часом…

Під цілодобовим домашнім арештом, за рішенням суду, перебуває 22-річна жителька Київської області, яка навмисно у трьох місцях підпалила ліс, внаслідок чого вогонь охопив 14-гектарний масив. Прокурори кажуть, що ця особа у такий спосіб вирішила відімстити керівництву лісогосподарського підприємства, де працювала, за… невиплачену їй зарплату.

Схожі новини