Передплата 2024 ВЗ

Зеленського застерігають від капітуляції перед Росією

Ніякого “особливого статусу” для Донбасу і прощення бойовикам не може бути, вважають суспільні авторитети.

Патріотична громадськість України занепокоєна недавньою заявою президента Володимира Зеленського про те, що під час зустрічі лідерів держав «нормандської четвірки» обговорюватимуть «формулу Штайнмайєра», яка, мовляв, стане одним з інструментів припинення війни на Донбасі. На думку суспільних авторитетів, у разі, якби Київ погодився на ці умови, то потрапив би у пастку Москви.

Автор згадуваної політичної формули — колишній глава МЗС в уряді Ангели Меркель, а з 2017 року — президент Німеччини. Його вважають прихованим симпатиком Путіна. Будучи керівником німецького зовнішньополітичного відомства, пропонував капітулянтський варіант миру на сході України.

Усупереч позиції колишнього президента України Петра Порошенка, Штайнмайєр висловлювався за те, щоб на окупованих нині територіях українського сходу провести вибори — ще до того, як з Донбасу вийдуть російські війська, як повний контроль на цій ділянці українсько-російського кордону перебере на себе Державна прикордонна служба, до того, як складуть зброю бойовики. Крім того, після цих виборів Україна, за задумом німецького політика, мала б надати особливий статус Донбасу, тобто політичну і економічну незалежність від Києва. А ще українська влада мала б амністувати тих, хто воював проти суверенної держави. Тобто все як у методичках Кремля.

Проти такої фактичної капітуляції і виступили у відкритому листі до глави нашої держави десятки шанованих в Україні і поза її межами людей. А серед них — екс-міністри закордонних справ Борис Тарасюк, Володимир Огризко, колишні народні депутати Тарас Стецьків, Павло Мовчан, Іван Заєць, Ганна Гопко, Андрій Левус, Андрій Тетерук, Дмитро Ярош, колишній дисидент Йосип Зісельс, почесний президент Києво-Могилянської академії В’ячеслав Брюховецький, дипломат Данило Лубківський, журналіст Юрій Макаров, письменник Андрій Кокотюха, чимало учасників бойових дій.

Вони пишуть, що президент Володимир Зеленський як глава держави і Верховний Головнокомандувач «має усвідомлювати, що його позиція у питанні припинення російської агресії не повинна визначатися кон’юнктурними політичними міркуваннями та не може ігнорувати колосальну ціну, сплачену українською нацією за свою незалежність. Президент має розуміти, що в українсько-російських відносинах виник не ситуативний конфлікт, а відбувається чергова спроба Росії знищити Україну як незалежну державу».

Автори звернення застерігають керівника нашої держави: «Застосування згаданої формули, яка базується на нав’язаних Україні силою Мінських домовленостях, виносить за дужки переговорів питання деокупації Криму та відповідальності Росії як держави-агресора. Згода з цією або з будь-якою схожою формулою означатиме капітуляцію України на умовах Кремля. Миру з Росією не можна досягати будь-якою ціною. Такий мир призведе до ще масштабнішої війни, до більших жертв і поневірянь українців, спричинить руйнацію незалежної державності України».

І ще один важливий пункт у цьому зверненні, який є відповіддю на ідею окремих представників «Слуги народу» відкликати з України військових радників НАТО — «мирні домовленості не можуть бути досягнуті ціною відмови України від уже зробленого нею і конституційно закріпленого євроатлантичного цивілізаційного вибору та курсу на повноправне членство в НАТО і Європейському Союзі».

Кількість підписів під цією петицією до президента зростає.

Схожі новини