Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Чернівцях відкривають ювілейну “Червону руту”

  • 18.09.2019, 12:58
  • 877

У Чернівцях у середу, 18 вересня, урочисто відкривають фестиваль сучасної пісні та популярної музики “Червона рута–2019”.

Як повідомляє «Новинарня», напередодні організатори розповіли на пресконференції, що очікувати від ювілейного фестивалю.

Виконавчий директор фестивалю Мирослав Мельник розповів, що цьогоріч у ньому візьмуть участь майже тисяча виконавців, які заспівають по три пісні.

«Нас запитують, чому ми не запрошуємо хедлайнерів фестивалю. Але всі учасники цьогорічного фестивалю — вони і є хедлайнерами. У 1989 році до Чернівців що зірки приїжджали? Ні, звісно», — сказав Мельник.

Міський голова Чернівців Олексій Каспрук зауважив, що фестиваль — це «своєрідний трамплін для української музики».

«Світ почув українську пісню у 1989 році. Багато людей тоді стали відомими завдяки фестивалю „Червона рута“. Потім фестиваль мандрував, він зміг об’єднати прихильників української пісні. Раді, що ювілейний фестиваль проводять у Чернівцях», — сказав мер міста.

Нагадаємо, що 30 років тому на фестиваль «Червона рута» приїхали близько 50 вокально- інструментальних ансамблів, близько 40 поп-музикантів, 30 рок-гуртів, близько 50 бардів. Загалом було понад 500 виконавців із України, Канади, Аргентини, США, Польщі, тодішніх Югославії і Чехословаччини.

Це був свіжий ковток повітря в українській культурі — українська пісня зазвучала з новою силою. Гурти «ВВ», «Кому вниз», «Брати Гадюкіни», «Тризубий Стас», «Гуцули»", виконавці Віка Врадій, Марічка Бурмака, Андрій Миколайчук, Едуард Драч, Віктор Морозов, Василь Жданкін, Андрій Панчишин і багато-багато інших збирали шквал оплесків присутніх глядачів.