Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Климпуш-Цинцадзе назвала умову зустрічі у Нормандському форматі

Зустріч у Нормандському форматі може відбутись лише в тому випадку, якщо сторони попередньо дійдуть згоди щодо рішень по досягненню миру на Донбасі.

Про це в ефірі «Прямого» заявила голова комітету з питань інтеграції України з ЄС, депутат фракції «Європейська Солідарність» Іванна Климпуш-Цинцадзе.

«Я гадаю, що зустріч у Нормандському форматі відбудеться лише за тієї умови, якщо попередньо будуть проговорені рішення. Принаймні ми розуміємо, що лише за таких умов Путін погодиться на цю зустріч. Саме тому кілька років Нормандський формат і не міг відбутись, оскільки сторони не могли дійти згоди стосовно того, як далі рухатись, і на що Росія була б готова для того, щоб досягти миру на Донбасі. Не на своїх умовах, а на таких, які б були прийнятні і для України, і для наших партнерів. Йдеться, зокрема, про відновлення міжнародного права, територіальної цілісності України принаймні на східних територіях», — сказала політик.

Також Климпуш-Цинцадзе наголосила, що поступки, на які Україна може піти у домовленостях з Росією, можуть бути небезпечними.

«У мене є підозра, що якщо будуть досягнуті якісь домовленості, тоді зустріч у Нормандському форматі відбудеться. Очевидно, що ці домовленості не можуть бути досягнуті без того, щоб Україна не поступилася своїми інтересами. Саме в цьому полягає найбільше небезпека цієї зустрічі. Мене турбує той факт, що міністр закордонних справ Пристайко сказав про те, що, мовляв, ми зараз не наполягаємо і не цікавимося можливістю запровадити на окупованих територіях міжнародну миротворчу місію для того, щоб з її допомогою створити безпечні умови для проведення місцевих виборів», — сказала депутат.

Схожі новини