Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Володимир Зеленський зустрівся із президентом Словаччини Зузаною Чапутовою: деталі зустрічі

  • 16.09.2019, 15:37
  • 497

У понеділок, 16 вересня, президент України Володимир Зеленський зустрівся з лідеркою Словацької Республіки Зузаною Чапутовою

Вони обговорили як питання стратегічної партнерської підтримки країн, так і рішення таких внутрішніх проблем України, як війна Росії на Донбасі, доля українських в'язнів Кремля, перспективи членства нашої країни у ЄС і НАТО та інше, передає OBOZREVATEL

Програма-мінімум для «нормандської четвірки

Зеленський зазначив, що перш за все учасники переговорів повинні зосередитися на вирішенні трьох проблем: звільненні всіх полонених, повного розведення військ на Донбасі і проведення там виборів.

«Головні кроки — це вирішення питання остаточного обміну всіх наших полонених. Всіх на всіх. Друге питання — остаточне вирішення з чіткими термінами розведення військ. Золоте, Петровське, а потім чіткі терміни, коли ми розводимо війська вздовж усієї території, нашої контактної лінії. Третє — якщо ми обговорюємо з вами вибори на окупованих територіях, ми повинні розуміти — виведення всіх військ із тимчасово окупованої території», — сказав президент.

Україна — в ЄС і НАТО

Зі свого боку словацька колега українського президента запевнила, що її країна надаватиме Україні активну підтримку у її прагненні до євроінтеграції.

«Пані Чапутова запевнила у подальшому сприянні інтеграції України у Європу на підставі повного виконання договору асоціації з Євросоюзом. А також щодо поглиблення практичної співпраці з НАТО, що посилить оборонні спроможності нашої країни», — заявив про її наміри Зеленський.

Санкції проти Росії — у силі

Також Чапутова виступила за продовження санкцій проти країни-агресора за збройне вторгнення в Україну.

«Кожне вирішення конфлікту має базуватися на принципах міжнародного права і має враховувати суверенітет і міжнародно визнані кордони. Це стосується Донбасу і Криму, і Севастополя. Тому Словаччина, згідно з позицією Європейського Союзу, підтримує продовження санкцій проти Росії доти, доки не будуть виконані Мінські угоди і Україна не матиме контроль над своєю територією», — зазначила президент Словаччини.

Схожі новини