Передплата 2024 «Добра кухня»

Не думаю, що потрібно давати колишнім агентам КДБ владу формувати наше уявлення про людей,- Історик Харарі про відкриття архівів часів СРСР

  • 15.09.2019, 18:16
  • 691

До питання про відкриття архівів Комітету держбезпеки СРСР потрібно підходити з обережністю і не складати думку про людей на підставі доповідей, складених агентами КДБ.

Про це ізраїльський історик, автор бестселера «Sapiens: Коротка історія людства» Юваль Ной Харарі сказав в ході пресконференції в Києві в рамках форуму Facing the future, повідомляє nv.ua.

«Я знаю, що в декількох посткомуністичних країнах є файли секретної поліції, і люди хочуть мати доступ до них. Це дуже делікатне питання. Тут є свої небезпеки, тому що таким чином ви даєте величезну владу агентам КДБ 1970−1980-х років формувати ваш погляд на людей сьогодні. Ситуація в 70−80-х роках була дуже складною. Ви відкриваєте файли агента КДБ і виявляєте, що хтось був інформатором КДБ. Багато людей були інформаторами КДБ в 70−80-х роках. Але ви не знаєте, якою була реальність насправді. Тому я не думаю, що ми повинні давати агентам КДБ 1980-х років владу формувати наше уявлення про людей сьогодні. Ми повинні бути дуже обережні з цим», — зазначив він.

Харарі додав, що «потрібно судити про людей за їхньою поведінкою зараз, а не по тому, що вони робили в двадцятирічному віці».

Нагадаємо, в грудні минуло року Латвія відкрила архіви КДБ — картотеку з іменами агентів, резидентів і власників явочних квартир. У ній міститься більше 10 тисяч імен. Деякі з цих людей зараз є політиками, займаються бізнесом і громадською діяльністю.