Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Український розвідник, що втратив ногу під час спецоперації із вивезення Цемаха, розповів деталі захоплення бойовика

  • 15.09.2019, 14:16
  • 1 490

Український військовий Дмитро Гержан з позивним "Тритон", який отримав тяжке поранення під час операції з вивезення з окупованого Донбасу бойовика Володимира Цемаха – фігуранта справи про знищення МН17, розповів про подробиці операції і свою думку з приводу його видачі Росії.

За словами бійця, розвідникам не давали інформації про підготовку до захоплення фігуранта — їх завдання полягало лише в його вивезенні через лінію зіткнення, повідомив він «Радіо Свобода».

«У мене, звичайно, немає інформації, як це відбувалося до того, як вийшов наказ. Мабуть, до того проводилася дуже наполеглива робота. Я дуже пишаюся цими людьми — тому що це дуже складна робота в тилу ворога — захопити настільки важливого свідка і доставити його на підконтрольну територію України. Ці люди — справжні герої», — підкреслив воїн.

Боєць зазначив, що у розвідників «все було простіше».

«Приїхав командир, вони з нашим взводом командиром поспілкувалися. Потім наш командир взводу всіх зібрав (Олександр Колодяжний, який загинув під час операції) і сказав, що завтра у нас — робота. Назвав, хто братиме участь, і сказав підготуватися. Ніхто не думав, що це буде настільки серйозна робота. На наступний день ми виїхали на місце операції», — згадав «Тритон».

Він додав також, що у розвідників було мало часу на підготовку операції і не було повної інформації про її місце проведення, хоча вони знали, що прохід через лінію розмежування буде дуже ризикованим через близькість ворожих позицій.

«Потрібно було дуже тихо йти, тому що дистанції невеликі: щоб не почув ворог. Де повземо, де навприсядки, по-різному йдемо. Цього разу, коли ми пройшли до точки передачі об'єкта, залишалося там кілька метрів», — підкреслив він.

Боєць згадав, що, коли група поверталася, військові йшли один за одним, і першим був командир.

«Саша Колодяжний промацував територію, спускався, і тут пролунав вибух. А йшли ми один за одним. Я був позаду Саші. Спробував витягнути, зробив буквально півкроку, і також наступив на міну. ​​Відкат назад, побачив, що мені відірвало ногу. Ну і почалася евакуація», — додав Гержан.

Після вибуху перед розвідниками постало складне завдання — винести тіло загиблого, «а це було дуже складно, тому що його відкинуло на пагорб і треба було пройтися по території, перевірити і розміновувати».

«І, звичайно, треба було завершити завдання. Що вони і зробили. Тому, насправді, вони — герої, вони завершили завдання», — заявив «Тритон».

У той же час, розвідник зізнався, що видача Цемаха росіянам є для нього складним питанням.

«Ви знаєте, це такий філософське питання. Я був дуже радий бачити сльози радості на обличчях колишніх полонених і їх рідних, коли вони нарешті зустрілися. Але якщо повернення Цемаха суперечить інтересам України, це дуже погано. І до того ж, дуже великою ціною далася нам операція з його передачі на підконтрольну територію», — сказав він.

Схожі новини