Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Зеленський ветував Виборчий кодекс, прийнятий Радою попереднього скликання

  • 14.09.2019, 14:57
  • 518

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної ради текст пропозицій до нового Виборчого кодексу за відкритими списками, ухваленого Верховною радою 8 скликання.

Про це йдеться на сайті парламенту, передає РБК-Україна.

Так, на сайті ВР зазначено, що «документ готується до розгляду з вето президента».

«Кодексом декларується модель виборчої системи, спрямованої на скасування мажоритарної складової виборів та запровадження пропорційної системи з відкритими регіональними списками. Однак, аналіз положень Кодексу, якими визначається порядок застосування виборчої квоти, розподілу депутатських мандатів і визначення обраних кандидатів у виборчому регіоні та у загальнодержавному виборчому окрузі, дає підстави для висновку про фактичне збереження складової, характерної для пропорційної системи із закритими списками», — йдеться у тексті пропозицій.

Окрім того, у пропозиціях зазначено, що Виборчий кодекс, який надійшов на підпис президенту, містить положення, які не відповідають Конституції України, а також не враховують останні зміни до виборчого законодавства.

«Не можу підтримати Виборчий кодекс України у запропонованій редакції, повертаю його для повторного розгляду та пропоную доопрацювати з урахуванням наведених зауважень з метою забезпечення належної регламентації виборчого процесу, створення умов для вільного волевиявлення громадян України на основі конституційних принципів і демократичних стандартів організації та проведення виборів, унеможливлення будь-яких зловживань та маніпуляцій під час проведення виборів», — йдеться у тексті пропозицій президента.

Схожі новини