Передплата 2024 «Добра кухня»

Може викликати навіть рак: науковці виявили небезпеку роботи по змінах

  • 14.09.2019, 12:58
  • 551

Змінна робота сприяє виникненню стресу, а також короткострокових і довгострокових проблем зі здоров'ям, таких, як хвороба серця, діабет і рак.

Група вчених з Інституту стресу при Стокгольмському університеті на чолі з професором психобіології Йораном Кеклундом провела аналіз трьох різних схем змінної роботи: традиційної, постійної, але при цьому укороченої на дві години на тиждень, і індивідуальної, передає OBOZREVATEL.

Результати показали, що працюють за різними схемами відчувають практично одні і ті ж проблеми. На підставі цього вчені констатували відсутність або ледь помітну присутність відмінностей між цими схемами з точки зору стресу, втоми, впливу на здоров'я, а також балансу між особистим життям і роботою.

При цьому автори дослідження прийшли до висновку, що визначальним фактором виникнення стресу, порушень сну і здоров'я в цілому є умови праці.

Так, вони відзначили, що для гарного самопочуття працюючим позмінно сприятливими передумовами можуть бути добова норма відпочинку понад 11 годин, укорочена зміна, заборона на роботу більше двох-трьох нічних змін підряд, регулярні перерви в роботі, а також укомплектування змінного персоналу людьми, що володіють необхідними якостями для такої форми праці.

«Наше дослідження показало важливість прийняття до уваги тієї обставини, що робоче навантаження і високий рівень стресу на робочому місці є чинниками, що перешкоджають повноцінному відновленню», — зазначив професор.

Схожі новини