Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Німеччина пригрозила "Газпрому" штрафами за ігнорування рішення Суду ЄС

  • 13.09.2019, 17:39
  • 445

Федеральне мережеве агентство Німеччини Bundesnetzagentur з метою виконання рішення Суду ЄС ухвалило рішення про наглядові заходи щодо "Газпрому" та OPAL Gastransport - компанії-оператора газопроводу OPAL, який є наземним продовженням "Північного потоку"

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на заяву регулятора.

Суд ЄС у вівторок скасував рішення Єврокомісії від 28 жовтня 2016 року, що дозволило «Газпрому» постачати більше газу по газопроводу OPAL. Вирок Cуду ЄС діє з моменту його оголошення, але «Газпром» його проігнорував.

За даними агентства «Інтерфакс», наступного дня після оголошення рішення газопровід OPAL був використаний на 95%, а труба «Північний потік» — на 104%, тобто його використання перевищило номінальний потенціал. Після рішення cуду «Газпром» зберіг право на використання 50% OPAL.

Bundesnetzagentur заявляє, що відповідно до рішення суду ЄС компанії-оператору заборонено брати участь в аукціоні на постачання по OPAL 16 вересня, а «Газпрому» заборонено користуватися цими потужностями для газового транзиту.

«За оцінкою федерального мережевого агентства, в розпорядженні „Газпрому“ є альтернативні транспортні маршрути і точки поставок, щоб і далі забезпечувати свої зобов'язання з постачання в Європейський союз», — вважає регулятор.

«Якщо компанії продовжуватимуть порушувати правила, застосовані згідно з цим рішенням, або в майбутньому, Федеральне мережеве агентство може і буде накладати періодичні штрафи», — підкреслили в Bundesnetzagentur.

Схожі новини